Субвенције и за домаће инвеститоре, који су предуслови?

Иако већ дуже од годину и по дана и домаћи инвеститори могу да добију подстицаје по новоотвореном радном месту, на шта су раније имали право само страни улагачи, свега пет компанија ушло је у такав пројекат. Надлежни су због тога ове године снизили лимит за висину инвестиције која може добити такву помоћ, у најнеразвијенијим подручјима довољно је да то буде улагање од 100.000 евра, а у најразвијенијим најмање пола милиона евра.

Домаћа инвестиција вредна шест и по милиона евра расте у Сурдулици. "Алфа плам" из Врања изградио је халу, купио машине и запослио више од половине планираних радника, сада од државе добија прву рату од уговорених 1.400.000 евра дотације. За врањског произвођача грејних тела који је у тој бранши светска марка, сопствена фабрика котлова отвара нову фазу пословања.

"Овим ће бити затворен циклус и 'Алфа плам' неће зависити од других подизвођача. Овим ће бити запослено око 216 радника и то овде у Сурдулици, што је врло значајно. Имаће солидне плате а за нас представља једну велику сигурност", истиче власник предузећа Мирољуб Алексић.

Зависно од развијености, општине су разврстане у пет категорија. У девастираним подручјима сада је довољно да се улагањем запосли најмање десет радника, за које држава даје субвенцију по 7.000 евра и помоћ до 30 одсто укупне инвестиције.

Министар привреде Горан Кнежевић очекује да се на тај начин за улагање у мала, неразвијена подручја, јави што више инвеститора. Имали смо случај прошле године кад смо одбили људе који су запошљавали 30-40 радника у Брусу или Блацу што је за њих као 5.000 у Београду, додаје Кнежевић.

Од домаћих инвеститора субвенције за нову фабрику први је искористио "Бекамент" из Аранђеловца. У току је реализација још четири уговора, за инвестиције у Сурдулици, Темерину, Сечњу и Чачку које би требало да запосле 525 радника.

"Од тренутка отварања јавног позива, интересовање домаћих компанија је вишеструко веће него претходне године. У прва два месеца имамо више од 50 компанија које су заинтересоване за учешће", напомиње Тамара Јурић из Развојне агенција Србије.

Држава је у овој години планирала 64 милиона евра за исплату рата постојећих и уговарање нових подстицаја за инвеститоре.

Све инвестиције морају бити производно и извозно оријентисане, изузетно за ту помоћ могу конкурисати и фирме из сектора услуга, ако су окренуте међународној трговини и отварају најмање 15 радних места.

У прошлој и овој години потписано је 30 уговора, за инвестиције вредне око 300 милиона евра које би требало да запосле више од 20.000 радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи