Још само 150 "југића"

Крагујевачка фабрика "Застава", на лагеру за продају има само још 150 аутомобила "југо", 220 "застава101" и 12 "флорида".Резервних делова биће за наредних десет година.

Од почетка производње "југа" на инострана тржишта пласирано је 256.691 јединица, од укупно производених 794.428 аутомобила.  Кроз шест дана, 20. новембра, званично се укида производња досадашњих "Заставиних" модела аутомобила, у фабрици која сада носи име "Фијат - Србија".

"Закључно са 31. октобром, у овој години је на домаћем тржишту продато 3.819 аутомобила "југо", а извезена су 162, од чега 60 у Македонију, 92 у Републику Српску и десет у Црну Гору".

Цена југо-корала је 399.076 динара, а југо-економика 372.880.

Први "југо" произведен је ручно, 2. октобра 1978. године, а последњи примерак тог аутомобила, који је 794.428 по реду, неће бити продат него изложен у "Заставином" музеју.

Фабрика "Застава аутомобили" од 1953. године до данас произвела је више од 4,1 милион аутомобила, а извозила је у 76 земаља.

Поред највећег годишњег извоза који је остварен продајом више од 140.000 возила "југо" на америчко тржиште 80-их година прошлог века, "Застава" је широм света пласирала 644.520 аутомобила свих модела.

Резервних делова биће за наредних десет година

Купци "заставиних" аутомобила не треба да се брину за резервне делове јер ће до 20. новембра, када се укида производња аутомобила, бити завршена и производња тих делова у количинама које ће задовољити потребе тржшта у наредних најмање седам година, изјавио је генерални директор групе "Застава возила" Зоран Радојевић.

"Производња резервних делова је при крају и биће завршена до 20. новембра, када ће бити званично укинута и производња аутомобила југо, застава 101 и флорида ", рекао је Радојевић и нагласио да је вредност унапред производене количине резервних делова 380 милиона динара.

Према његовим речима,"та средства је обезбедила држава и новац ће бити враћен у државну касу кроз продају делова".

"Купци наших аутомобила не треба да се брину, јер сви уговори који су потписани са сервисима важиће и убудуће и биће поштовани", рекао је Радојевић.

Проценио је да ће резервних делова бити довољно у наредној деценији, јер је приликом израде плана за њихову производњу за седам година, како је рекао," узета је она година када је продато највише делова, пута седам".

 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи