Црвено "злато" Ритопека тражено на руском тржишту

У околини Београда успевају различите врсте воћа, али за трешњу кажу да је "злато" Ритопека. Упркос обилним кишама и мразу кад му време није, трешња је добро родила и квалитетна је. Највећи део рода одлази у Русију, мало остаје на домаћем тржишту јер је, кажу воћари, тражња мала.

Мирослав Петровић има тридесет година, школовао се за електромеханичара, а постао воћар и то један од највећих у Ритопеку.

"Деда ми је оставио имање па сам морао да наставим са традицијом. Исплати се за неки нормалан живот. Сада беремо сорту бурлет, то је рана сорта и приводимо је крају, имамо касније и позније сорте које тек треба да беремо, за пет до шест дана", објашњава Петровић.

На његовом имању ради више од 20 сезонаца, углавном из Лесковца. Многима од њих постао је обичај да мај и добар део јуна проводе у Ритопеку.

"Беремо трешње од шест ујутро до три-четири после подне. Јесте напорно кад нема шта да беремо јер тада 'јуримо' трешњу, а кад имамо шта да беремо, онда није напорно. Моја породица – супруга, син и ја – зарађујемо код Мирослава по 100 евра дневно", објашњава Мухарем Феризовић, сезонски радник из Лесковца.

Тања Феризовић, сезонска радница из Лесковца, наводи да су жене боље и брже од мушкараца.

"Ми жене смо наравно боље раднице зато што брже, лепше и квалитетније беремо", наводи Феризовићева.

Једни беру, други сортирају, трећи предају воће. О умору се не размишља, само је битно да се берба заврши пре неког невремена, каже Душан Поповић.

"Да не падне киша поново јер гране пуцају и трешње труле. Евентуално берба мора што пре да се обави. Сав род предајемо овде. До сада сам убрао око једне тоне, цена је одлична, 250 по килограму, и иде у Русију", објашњава Поповић.

Пут Русије сваког дана из Ритопека оду два до три шлепера трешања.

"Заврши наша роба и на домаћем тржишту али то су мале количине. Дневно се откупи од 30-50 тона и све воће заврши на руском тржишту. Интересантно је то да су стални купци спремни и на више робе да је има јер је како кажу српска трешња најбоља", наводи Наташа Павловић из компаније "Фарм фрут".

Воћарима се новац уплаћује на рачун истог дана од 80 до 250 динара за килограм у зависности од квалитета. На пијацама цена је и двоструко виша, али они који беру велике количине кажу да немају времена за тај начин продаје. Жале што немају отворен приступ тржишту Европске уније, где су цене знатно веће, али и што изостаје помоћ државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво