Муниципалне обвезнице – шанса за развој општина

О муниципалним обвезницама градова и општина годинама се говори, али тек пет локалних самоуправа капиталне пројекте финансира емитовањем хартија од вредности. После Новог Сада, Шапца, Старе Пазове, Панчева, улазак у посао најављује и Књажевац. Много је предности, процес је модеран, а камате повољне. Међутим, финансијско тржиште у Србији није развијено, па изостаје берзанска трговина акцијама градова и општина, попут оне у филмовима, која би читавом процесу дала прави смисао.

Књажевац - амбициозан град. Све је спремно за прве муниципалне обвезнице које ће бити понуђене грађанима. Локална самоуправа прво ће да их упита шта желе да се гради и реконструише у њиховој средини.

"Физичка и правна лица моћи ће да зараде куповином муниципалних обвезница јер је пројектована камата за муниципалне обвезнице негде на средини између камата на штедне улоге и камата на кредитне пласмане", каже председник Општине Књажевац Милан Ђокић.

Да је емитовање ових обвезница добар посао, први се уверио Шабац, када је позвао привреду и грађане да уложе у изградњу базена. Реализована је емисија вредна 400 милиона динара, а могло је да се прода и више. То је подстакло Стару Пазову. Два пута издате су муниципалне обвезнице, половину друге транше, вредне 125 милиона, купили су мештани и изградили обданиште у Белегишу, центар Нове Пазове и куглану у Голубинцима.

"Ми смо видели ту један начин како бисмо привукли грађане да инвестирају свој новац у видљиве пројекте и значајне пројекте за друштвену заједницу. А поред тога грађани су могли да добију много већи износ него што је на орочену штедњу у банкама, камата је била у конкретном случају код нас тада шест одсто", каже Марина Савић, заменица председника Општине Стара Пазова.

Ситуација је, међутим, сада другачија. Камате више нису тако високе. Чиме општине гарантују да ће грађанима уложени новац да се врати?

"Па првенствено се гарантује буџетом општине", каже Марина Савић.

У случају Старе Пазове то је у реду, међутим, баш због буџета, општине се и даље бојажљиво упуштају у емитовање обвезница. Улагачи не верују много у општинске касе.

"Постоји документ који се ради у првим фазама издавања који се зове проспект у случају јавне понуде, односно информациони меморандум у случају приватног пласмана и то је документ који показује потпуно финансијско здравље локалне самоуправе. Тако да се свакако за овај вид задуживања одлучују оне локалне самоуправе у којима је финансијска ситуација на најбољем могућем нивоу", наводи Дуња Наић из Сталне конференције градова и општина.

Општине се радије одлучују за банкарске кредите и због компликованих процедура. Стручна јавност, међутим, главни проблем види у томе финансијско тржиште није развијено.

"Основна предност муниципалних обвезница са аспекта власника у односу на депозит у банци јесте да ви имате секундарно тржиште да можете продати те обвезнице на берзи. Дакле не морате чекати пет до десет година колико је рок њиховог доспећа, већ можете пре рока продати те обвезнице у случају да имате те потребе", каже брокер Ненад Гујаничић и додаје да се то код нас дешава у веома малој мери.

Процењује се да би комунална инфраструктура Србије другачије изгледала када би се више веровало муниципалним обвезницама. Грађани би их куповали, уместо што, према неким подацима, више од 8,5 милијарди евра лежи на штедним књижицама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво