Дајнерс клуб интернешенел Београд покренуо стечај

"Дајнерс клуб интернешенел Београд" поднео је надлежном суду захтев за покретање стечајног поступка, саопштила је та компанија. Народна банка Србије саопштила је да ће предузети све мере да се негативни ефекти стечаја "Дајнерс клуба интернешeнeл Београд" на његове кориснике сведу на најмањи могући ниво.

Разлог подношења захтева је, како се наводи, презадуженост "Дајнерс клуб интернешенел Београд", која је резултат дугогодишње злоупотребе и неодговорног управљања бившег менаџмента, против којег су поднесене кривичне пријаве.

"После закључења трансакције и формалног преузимања власништва од стране Ерсте кард клуба, утврђене су неправилности у пословању "Дајнерс клуб интернешенел Београд" које нису биле презентоване у поступку купопродаје и due dilligence, а односе се на утајене обавезе према повериоцима и неисправно приказивање потраживања од клијената", наводи се у саопштењу.

Додатна улагања у санацију тих дугова, како се наводи, не би била економски оправдана.

"Због тога је, без обзира на значајну досадашњу инвестицију ЕКК-а и губитак који из тога произлази, донета одлука о подношењу захтева за покретање стечајног поступка", наводи се у саопштењу и додаје да је "реч је о потезу који би у оваквим околностима предузела свака одговорна компанија".

Како наводе, интензивно се разматрају алтернативна решења која би омогућила наставак пословања "Дaјнерс клаба" на тржишту Србије.

"Реч је о сложеном поступку који захтева детаљну анализу и квалитетну припрему, као и сагласност свих укључених страна. Стога се коначна одлука очекује у идућих неколико недеља", наводи се саопштењу.

НБС: Заштитићемо кориснике Дајнерс клуба

Народна банка Србије саопштила је да ће предузети све мере да се негативни ефекти стечаја "Дајнерс клуба интернешeнeл Београд" на његове кориснике сведу на најмањи могући ниво.

НБС је у саопштењу навела да је раније Дајнерс клуб био регистрован као привредно друштво које је годинама пословало без икаквог надзора.

"Након добијања дозволе НБС, 11. фебруара 2016. године, Дајнерс клуб интернешенел Београд је постао платна институција овлашћена за послове издавања и прихватања платних картица у складу са одредбама Закона о платним услугама, а истовремено и субјект надзора чију проверу законитости пословања спроводи НБС", наводи се у саопштењу централне банке.

Додаје се да је НБС инсистирала на стручном, савесном и законитом пословању Дајнерс клуба и да је започела и непосредни надзор пословања те платне институције, при коме су констатоване бројне неправилности.

"Убрзо након добијања дозволе НБС је ДЦИБ започео и поступак власничке трансформације, која је реализована током марта 2017. године и која је, између осталог, требало да доведе до потпуне стабилизације пословања овог привредног субјекта. Нажалост, преузимањем власништва, постале су евидентне и додатне неправилности и губици настали у периодима пре добијања дозволе НБС, који су, на бази до сада расположивих информација, прикривани фалсификованим финансијским извештајима", истакла је НБС.

Нови власник "Дајнерс клуба интернешенел Београд" је, како је навела НБС, узимајући у обзир размере идентификованих проблема донео одлуку да пред надлежним судом поднесе предлог за покретање стечајног поступка над привредним друштвом, док је НБС предузела додатне мере из своје надлежности у циљу заштите његових корисника, односно новчаних средстава тих корисника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи