Број турских инвеститора биће дуплиран до краја године

Турске фирме су јако заинтересоване за Србију јер им пружа најбоље услове за стране инвеститоре у региону, тренутно имамо негде око 12 или 13 турских инвеститора који су отворили фабрике у Србији и очекујемо да ће тај број да се дуплира до краја године, рекао је Александар Међедовић, члан Турско-српског бизнис савета.

Александар Међедовић је у изјави за Танјуг на међународном скупу "Бечки економски разговори-београдски састанак", који организују Бечки економски форум (ВЕФ) у сарадњи са Савезом економиста Србије(СЕС) рекао да су се пре пет година десиле радикалне промене и да су турске фирме кренуле да схватају озбиљно могућности које имају у Србији.

"Кренуле су мање инвестиције на југу Србије у области текстила, и то је онда кренуло као лавина која се лагано шири", навео је Међедовић.

Додао је да треба препознати Турску као велику економску силу, која је тренутно шеснаеста економија на свету по величини и по аутo-путу.

"То је једна изузетно важна позиција и ако се та економија интересује за овај регион, требало би да се на то гледа као на нешто позитивно, јер иза тога стоји велики потенцијал за сарадњу и економски развој. Ја из свог искуства могу да кажем да је интерес повећан у последњих неколико година, као и да је пре неколико година заинтересованост била јако ниска, пре десет година нисте имали готово ниједну инвестицију у Србији која је дошла из Турске", навео је Међедовић.

Упитан шта је од кључне важности за развој економија земаља у региону, он је рекао да је једина шанса да будемо слични и да трчимо за великим економијама, да се ујединимо и што мање препрека поставимо једни другима у регионалној сарадњи.

"Територија Балкана је велика, али економија сваке земље засебно мала. То не може да живи у економском смислу, ако погледате које су цифре из БиХ или из Албаније или Црне горе, па чак и из Србије, то не може да се упореди са светским економијама попут Немачке, Француске Шпаније, зато је међусобна сарадња кључна", закључио је Међедовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара