У 2016. години преко 1,9 милијарди евра страних директних инвестиција

Директне стране инвестиције у Србији су прошле године биле више од 1,9 милијарди евра, изјавио је државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац.

Тривунац је на скупу "Бечки економски разговори - београдски састанак" који организује Бечки економски форум у сарадњи са Савезом економиста Србије, рекао да је од 2015. године, захваљући подстицајима које даје влада, вредност пројеката била 470 милиона евра и да треба да се запосли 28.000 људи.

Како је рекао, од почетка 2016. до маја ове године, уз подстицаје је обезбеђено око 300 милиона евра инвестиција и тиме ће се отворити 20.566 нових радних места.

Према његовим речима, трећина инвеститора жели да реинвестира у Србију.

Он је рекао да се ради на решавању проблема државних предузећа и да има заинтересовних за петрохемијски комплекс и изразио очекивање да ће бити решен и "РТБ Бор" и "Галеника".

Председник клуба "Привредник" Зоран Дракулић рекао је да је потребно да се земље у региону заједно боре против препрека, а да компаније треба заједно да се шире.

Преме његовим речима, Србији је потребан привредни раст од пет до шест одсто годишње, а ове године се очекује три одсто, што је како оцењује недовољно.

"Потребно је четири милијарде инвестиција годишње, да би стигли до нивоа од пет до шест одсто привредног раста", рекао је Дракулић и додао да постоје шансе, али да Србија треба да отвори своју привреду и да изједначи домаће и стране инвеститоре.

Како је рекао, не сме бити политике у инвестицијама и непходна је регинална сарадња у ширењу тржишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи