Ернандез: Не смете да протраћите добру кризу

Кризе које погоде неко друштво, попут светске економске кризе, никада не смете да "протраћите", јер су оне прилика и добар подстрек да притиснете "ресет" дугме, да учините оно што морате да бисте напредовали и покренули реформе, изјавио је Марко Ернандез из канцеларије Светске банке у Бечу.

Ернандез је, обраћајући се учесницима међународног скупа "Бечки економски разговори - београдски састанак", који организују Бечки економски форум у сарадњи са Савезом економиста Србије, рекао да је за напредак региона Западног Балкана потребно да императив тих држава буде наставак довођења инвестиција, али оних који ће водити стварању нових послова.

“За то је потребно неколико фактора, од којих су најважније макроекономска стабилност, структурне реформе и економска интеграција”, рекао је Ернандез који је подвукао да је интеграција у светско тржисте основа за успех локалних привреда.

Говрећи о расту БДП-а држава Западног Балкана, Ернандез је истакао да би, уколико им раст остане три одсто, било потребно пола века да би те земље достигле развијене ћланице Европске уније.

Ипак, додао је, уколико је раст шест одсто, за достизање је потребно свега 20 година, што је више од дупло мање.

Навео је да је потребно промовисати инвестиције које ће омогућити бржи раст, омогућити већу фискалну транспарентност, пре свега када је реч о буџету и дуговањима држава, подићи ниво образовања и здравства, повећати пореске приходе реформом пореског система, уз смањење намета на рад.

Када је реч о структурним реформама, неопходно је подићи ниво владавине права, учинити борбу против корупције ефикаснијом, али и успоставити антимонополску праксу и хармонизовати регионалну политику у смислу да промовише и задржава инвестиције.

Регионалне и глобалне интеграције, додао је Ернандез, помоћи ће прелазак са потрошачког модела економије на економију која је фокусирана на инвестиције и извоз.

“За то је потребна посвећеност сарадњи, попут Берлинског процеса, смањење трошкова трговине, као што су бесцаринске мере, омогућавање слободе кретања радне снаге, развој капиталног тржишта, подизање нивоа квалитета роба и услуга”, навео је Ернандез.

Говорећи о Светској банци, Ернандез је рекао да је стратешки приоритет те инстутуције на Западном Балкану да подржи макрофинансијску стабилност тих држава, рефоме њихове државне управе, јачање пословног окружења и регионалне повезаности, елиминисање баријера за слободно кретање радне снаге, али и оспособљавање да се те државе одупру непредвиђеним климатским променама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи