Представљени први производи са ознаком "српски квалитет"

За неколико недеља на нашим рафовима појавиће се првих осам производа, месних прерађевина пет прерађивача, са ознаком "српски квалитет". Тај лого би требало да буде гарант вишег квалитета али и да је производ направљен у Србији од домаћих сировина. Квалитет ће бити двоструко контролисан. Провераваће га контролне куће које ће овластити Министарство пољопривреде, али и надлежне инспекције тог министарства.

Ознака "српски квалитет" гарантује да је производ направљен у Србији, од домаћих, квалитетних сировина, на традиционалан начин, и да је бољи од других.

Тај печат, за сада, на укупно осам производа могу да ставе индустрије меса – "Бачка Топола", "Карнекс", "Јухор", "Златиборац" и "Мориц".

"Наравно да очекујемо већу производњу тих производа и наравно тражњу како на домаћем тако и на иностраном тржишту", рекла је Тамара Пењић из Асоцијације за квалитет меса и производа од меса.

Миљан Ждрале из Европске банке за обнову и развој се нада да ће компаније које су ушле у тај програм имати нови талас инвестиција које ће са партнерским банкама и они индивидуално подстицати.

Печат могу добити сви пољопривредни и прехрамбени производи. Важи годину дана, али може да се обнови.

"Ова ознака може да помогне српским производима да нађу своје место на страним тржиштима, али под условом да испуњавају гарантовани квалитет", рекао је Емануел Хидиер из Организације за храну и пољопривреду УН.

Квалитет ће се, тврде надлежни, двоструко проверавати.

"Поред тих контрола које ће нам радити контролне куће овлашћене од стране Министарства пољопривреде, имамо и контроле од стране инспекцијских склужби Министарства пољопривреде", рекао је Бранислав Ракетић из Групе за квалитет, декларисање и ознаке хране.

"Овде је искључиво реч о сировини која је из Србије и на томе ћемо инсистирати из дана у дан. Ми тако две ствари радимо. Прво повећавамо производњу у основној делатности, с друге стране чинимо купцима доступнијим производе који су већег квалитета", каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић наводи да ознака "српског квалитета" треба да допринесе томе да се држава укључи у потврду да је оно што је написано на декларацији баш тако, да је нешто произведено у Србији баш из Србије.

Такође на тај начин се помаже и потрошачима да пронађу робу из Србије, јер како каже министар, сва истраживања показују да потрошачи желе нашу робу, али не знају где да је нађу.

Ознака "српски квалитет" обезбедиће, тврде надлежни, и већу конкурентност на домаћем и страном тржишту.

Зависно од подручја са којег је производ, држава ће рефундирати трошкове контроле од 50 до 65 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се