Повећање извоза - приоритет Србије

За финансирање растућег дефицита платног биланса у условима светске финансијске кризе неопходно повећање извоза, рекао потпредседник Владе Млађан Динкић. Пивара Карлсберг Србија и грађевинска компанија Инграп-омни добитници "Оскара квалитета".

"Извоз ћемо моћи да повећавамо само ако будемо имали добар однос цене и квалитета. Квалитет је сада најбитнија ставка конкурентности у свим привредама", рекао је Динкић на додели награда "Оскар квалитета" у Привредној комори Србије.

Динкић је истакао да је Министарство економије Србије које предводи, озбиљно приступило изради порписа у области стандарда квалитета како би се ускладили са прописима Европске уније и Светске трговинске организације.

"Влада Србије је усвојила Предлог закона о техничким захтевима за прозиводе и оцењивање усаглашености и предлог закона о безбедности хране, а направљен је и нацрт закона о стадардизацији", рекао је Динкић и изразио очекивање да ће ускоро бити усвојени у Скупштини.

Без примене тих правила, нагласио је Динкић, Србија не може да уђе у ЕУ и постане члан СТО.

Министар економије је рекао и да је урађен и акциони план израде технички прописа за индустријске производе.  

Динкић је напоменуо и да ће, по угледу на Немачку, домаће институције за сертификацију стандарда квалитета остати у државном властнштву.

"Два предузећа која су у друштвеној својини, Југоиспект и Квалитет неће бити приватизована и до краја године ће бити претворена у државну својину", рекао је министар и додао да ће у сертификацији бити омогућена кониуренција иностарних компанија.

Оценио је да ће глобална финансијска криза натерати Србију да убрза рационализацију трошкова и прошири извозна тржишта на северну Африку и Азију пошто тренутно 60 одсто изозаа иде у ЕУ, а 30 одсто у регион.

"Финасијски систем Србије се већ сада одбранио од светске финансијске кризе, а остало је да помогнемо привреди да што мање осети утицаје кризе", казао је Млађан Динкић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара