Прокупље – место са одличном пословном климом

У Прокупљу размишљају о новој привредној зони, јер у постојећој нема места за оне који желе да покрену посао. Траса будућег ауто-пута од Ниша до Драча, је примаљива за оне који би да започну производњу у Топличком крају који је и стратешки веома важан за Србију. Локална самоуправа је спремна за нова улагања.

Недостају им путеви и боље плате. Имају плодну долину Топлице и добар географски положај. Да су средина са одличном пословном климом, долазао је и немачки "Леони" који је прву фабрику у Србији пре осам година отворио у Прокупљу.

"Веома смо задовљни сарадњом са локалном средином. Почели смо овде скромно, а сада имамо фабрике и у Малошишту, а ускоро и у Нишу", каже Клеменс Сакс, генерални директор Компаније "Леони" у Србији.

У индустрисјкој зони послује двадесетак домаћих и страних фирми. Седам хиљада људи је овде без посла. Некада конфекцијски град, данас град ауто и прехрамбене индустрије. Вишња је стратешки производ. Прерађују је  многи и од ње дорбо зарађују. У једном погону је 90 запослених.

"Близина ауто-пута би нам значила прво за пријем сировине као и за испоруку готове робе, па размишљамо о проширењу капацитета, али и о новим производима када бисмо имали мало више места", каже Иван Ђокић из компаније "Грин интернешнал" из Прокупља.

Планом генералне регулације предвиђено је да на том простору буде индустријска зона Прокупља. Општина Прокупље спремна је да уступи своје пољопривредно земљишта да би добила 16 и по хектара простора. 

Затворска економија која би, ако буде уступљена општини, могла да буде уређена  и понуђена заинтересованим послодавцима

"Инвеститори су упознати да је Прокупље некада било конфекцијски град, да постоји култура рада у конфкецији и заинтересовани су за отварање таквих фабрика. Нама то иде у прилог јер ће посао добити женска радна снага", каже Александар Симовић, председник општине Прокупље.

"Мора да се нађе стимуланс за предузетништво, за људе који покрећу посао а тамо живе, а потом и стимуланс за људе који желе мали и средњи бизнис а који би отишли тамо да живе", каже  Бобан Стојановић, економиста.

Младих овде има, али је у последњих 10 година за бољим животом око 7.000 њих отишло из Топлице. Неки прижељкују да се врате, али кажу када буде посла и бољих плата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво