Да ли је наплата накнаде за обраду кредита у складу са законом?

Виши суд у Сомбору два пута је пресудио да наплата накнаде за обраду кредита није у складу са законом и да банке морају да врате новац клијентима, уз камату. Ипак, Удружење банака и Народна банка Србије кажу да банке раде по закону. Истовремено, Народна банка позива правосуђе на сарадњу у случају "Дајнерс".

У случају "Дајнерс клуба Београд", чији је рачун од пре две недеље у блокади, више се не говори о сумњи већ о чињеници да су фалсификовали документа, каже гувернерка Јоргованка Танаковић, и то не само приликом продаје компаније Ерсте карду, већ и почетком 2016. када их је Народна банка регистровала као платну институцију.

"Народна банка Србије ће дати све од себе да ће онима који су веровали да постоје савршене пљачке показати да савршена пљачка не постоји. Очекујемо подршку, ви разумите и као притисак на правосудне органе, да нам помогну да сада једном ставимо тачку на компромитовање финансијске индустрије", каже гувернерка Јоргованка Танаковић. 

А да ли би банке могла да компромитује одлука Вишег суда у Сомбору? У два случаја је пресудио да су банке мимо закона наплатиле накнаду за обраду кредита, тачније, суду нису доставиле документа на основу којих трошкова одређују проценат те накнаде. 

"Законито је поступање банке зато што банке по закону имају право да наплаћују ту врсту услуга ако су је уговориле и о томе обавестиле грађане. Ја ћу се с тешком муком уздржати да не коментаришем једно искуство НБС и једног од судова који је донео чак пресуду, решење у поступку који није ни био вођен", каже гувернерка.

"Нашим грађанима препоручујемо, то је безброј пута речено, кад одете у банку поставите само два питања: шта ја плаћам и колико то кошта, и биће довољно да се грађани добро распитају, прочитају, то важи и за банке", каже Верољуб Дугалић из Удружење банака Србије.

Ипак, у Удружењу "Ефектива" тврде да су банке, мимо закона, за накнаде узеле неколико десетина милиона евра од клијената.

"Нико не спори право банци да она кроз камату наплаћује трошкове које има, али тај трошак мора да буде у камати, а не кроз разне фантомске провизије које закон не признаје. Ми смо дали препоруку првенствено члановима Удружења и свим осталима да тужбама потражују новац назад. То јесте једини пут у овом тренутку", каже Дејан Гавриловић из Удружења банкарских клијената "Ефектива".

Иако се банкари не плаше тужби, подсећају да Виши суд није и једини. Ако се пресуде умноже, најављују, обратиће се вишим судским инстанцама. 

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 19. мај 2017, 21:31)
Max [нерегистровани]

Hahaha...

Lopovska posla sta reci, pljackaju gradjane 15 god i drzava ne reauguje sad se setili. Klasicna otimacina i pljacka naroda kao i u svim sverama drustva u nasoj zemlji, SRAMOTA!!!