У посети "Икеиним" централама

Уочи отварања прве "Икеине" робне куће у Србији, планираног за ово лето, група домаћих новинара посетила је постојбину Ингвара Кампрада, оснивача те шведске компаније, градове Елмхулт и Малме у којима су "Икеине" централе за цео свет. Компанија није на берзи, у власништву је Фондације породице Кампрад, а профит може да се искористи само у хуманитарне сврхе и реинвестирање.

Све је једноставно, лепо и чисто, прилагођено потребама човека. У области Смаланд је једини Икеа хотел на свету, а музеј је преко пута, у првој робној кући коју је компанија отворила.

Ту је све почело. Ту је настала идеја о лепом, добро дизајнираном, једноставном намештају који ће бити доступан великом броју људи. Градић Елмхулт сада има 12.000 становника. Готово половина живи у Елмхулту и околним местима, а ради у централи "Икее".

Ингвар Кампрад је као петогодишњак почео да продаје шибице, потом оловке, честитке и божићне украсе. Кажу да је први милион зарадио на оловкама из Француске. Са 17 је основао "Икеу" новцем који је добио од родитеља за добар успех у школи.

Асортиман се осмишљава у Елмхулту, а производи широм света. У "Икеа" медија центру се прави каталог за 53 земље.

"Наш каталог је глобалан, у целом свету је исти. Али наравно да ћемо заменити одређене странице, јер рецимо кухиња у Америци неће изгледати исто као у Азији. Друга ствар о којој водимо рачуна су боје. Рецимо боја рама за слике у одређеној земљи ће значити да је неко умро рецимо, а у другој то ће бити јако актуелна, модерна боја", каже Пал Катслер, директор Икеа центра за комуникације.

У обновљиву енергију "Икеа" је инвестирала милијарду и по евра. Једна кухиња, на пример, направљена је од рециклираних флаша и рециклираног дрвета. За сваку страну врата, за премазе, искоришћено је 25 рециклираних флаша. За кухиње просечних димензија потроши се око 500 таквих флаша.

"Сваке године око 100 милијарди пластичних флаша користи се само за воду. Од тих 100 милијарди 30 одсто се рециклира. Дакле 70 милијарди флаша заврши у океанима или на депонијама. Ми желимо то да променимо, да променимо понашање наших купаца, да променимо понашање индустрије тако што ћемо користити ове флаше у производњи нашег асортимана", каже Ана Гранат, шеф Икеа тима за развој производа.

У Малмеу је седише "Икеа групе" задужене за франшизе. Ту је свакога дана је 1.400 људи. Нема зидова и, осим шефице ресторана, нико нема стално место. Свакоме је све доступно, а брзи састанци се одржавају у боксовима. Ниски трошкови, јефтини производи и велики обрт главни су принципи пословања "Икее" свуда у свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи