Друмски тунел ће повезати "Београд на води" и Палилулу

Донета је одлука о будућој траси тунела дугачког 1,9 километара који би повезао "Београд на води" и Палилулу, саопштено је из Градске управе.

Улаз и излази тунелских цеви налазиће се у Улици Гаврила Принципа у зони Каменичке и у Булевару деспота Стефана код Полицијске управе Београда.

За тунел од Савског амфитеатра и будућег "Београда на води" до Палилуле, одабрано је идејно решење са две развдојене тунелске цеви које ће имати по две саобраћајне траке и улазе односно излазе.

Градоначелник Синиша Мали разговарао је са представницима Дирекције за грађевинско земљиште, Урбанистичког завода и Секретаријата за саобраћај, и навео да је реч о модерном тунелу који ће решити велики саобраћјани проблем и спојити два дела града који имају веома фреквентан саобраћај.

"До краја године очекујемо усвајање пројекта да би последњих месеци 2018. могла да почне градња", рекао је Мали.

Изградња тунела ће по проценама трајати око 30 месеци, а овај пројекат коштаће 78 милиона евра. Тунел ће бити дугачак 1,993 метра, а његова највећа дубина биће 38 метара, испод Теразија.

Укупна ширина попречног профила у једној тунелској цеви биће 9,56 метара са саобраћајним тракама широким по 3,5 метра и пешачким од 0,93 метара, а предвиђена су и два евакуациона излаза за возила.

Ово идејно решење понудила је пројектантска кућа "Ces Cowi" која је на тендеру Дирекције за грађевинско земљиште добила посао у вредности од 24,5 милиона динара.

На улазима и излазима тунела мораће да се поруши 21 објекат укупне површине 4,671 квадратних метара, а услов за градњу је и проширење Цвијићеве и Дунавске улице.

Како је саопштено, анализама је утврђено да ће применом изабраног решења надземна мрежа саобраћајница на овом потезу бити растерећена за 3,120 возила по сату.

Очекује се да ће за четири године број аутомобила у централном делу престонице буде смањен за 10 до 15 одсто, а време путовања и емисија угљен-моноксида биће смањена за око 10 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво