Друмски тунел ће повезати "Београд на води" и Палилулу

Донета је одлука о будућој траси тунела дугачког 1,9 километара који би повезао "Београд на води" и Палилулу, саопштено је из Градске управе.

Улаз и излази тунелских цеви налазиће се у Улици Гаврила Принципа у зони Каменичке и у Булевару деспота Стефана код Полицијске управе Београда.

За тунел од Савског амфитеатра и будућег "Београда на води" до Палилуле, одабрано је идејно решење са две развдојене тунелске цеви које ће имати по две саобраћајне траке и улазе односно излазе.

Градоначелник Синиша Мали разговарао је са представницима Дирекције за грађевинско земљиште, Урбанистичког завода и Секретаријата за саобраћај, и навео да је реч о модерном тунелу који ће решити велики саобраћјани проблем и спојити два дела града који имају веома фреквентан саобраћај.

"До краја године очекујемо усвајање пројекта да би последњих месеци 2018. могла да почне градња", рекао је Мали.

Изградња тунела ће по проценама трајати око 30 месеци, а овај пројекат коштаће 78 милиона евра. Тунел ће бити дугачак 1,993 метра, а његова највећа дубина биће 38 метара, испод Теразија.

Укупна ширина попречног профила у једној тунелској цеви биће 9,56 метара са саобраћајним тракама широким по 3,5 метра и пешачким од 0,93 метара, а предвиђена су и два евакуациона излаза за возила.

Ово идејно решење понудила је пројектантска кућа "Ces Cowi" која је на тендеру Дирекције за грађевинско земљиште добила посао у вредности од 24,5 милиона динара.

На улазима и излазима тунела мораће да се поруши 21 објекат укупне површине 4,671 квадратних метара, а услов за градњу је и проширење Цвијићеве и Дунавске улице.

Како је саопштено, анализама је утврђено да ће применом изабраног решења надземна мрежа саобраћајница на овом потезу бити растерећена за 3,120 возила по сату.

Очекује се да ће за четири године број аутомобила у централном делу престонице буде смањен за 10 до 15 одсто, а време путовања и емисија угљен-моноксида биће смањена за око 10 одсто.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. мај 2017, 11:42) - anonymous [нерегистровани]

Uopste se ne slazem

Po meni je prioritet da se zivot gradjana (shodno nasim ocajnim uslovima) kako tako vrati u normalu i ulaze u taj neki "bolji" zivot,a da se novac ne daje za "vavilonske vrtove". Prvo sto je hitno pa posle na ovakve ideje.

(петак, 19. мај 2017, 16:51) - Zare Srbin [нерегистровани]

Nije losa ideja,

Samo pod uslovom da ceo projekat prepustite kinezima da izvedu od pocetka do kraja, a ne 25 kompanije da rade deo po deo pa nikad kraja.