"Желвоз" продат београдској фирми за 163 милиона динара

Смедеревска фабрика железничких возила "Желвоз" у стечају продата је за 163 милиона динара фирми "Виктори солушонс" (Victory Solutions) из Београда, речено је "Танјугу" у Агенцији за лиценцирање стечајних управника.

Одбор поверилаца је на седници 18. маја донео одлуку да се даје сагласност за продају "Желвоза" у стечају као правног лица.

У организацији Центра за стечај Агенције за лиценцирање стечајних управника 16. маја је одржана продаја "Желвоза" у стечају као правног лица, непосредном погодбом уз прикупљање писаних понуда.

Како је најповољнија понуда нижа од 50 одсто процењене вредности предмета продаје, стечајни управник је у складу са Законом о стечају и Националним стандардом бр. 5, наведену понуду 16. маја доставио на одлучивање Одбору поверилаца, наведено је у саопштењу Агенције.

Смедеревски "Желвоз" је продат из петог покушаја.

Процењена вредност "Желвоза" уочи продаје је била 1,15 милијарди динара.

Медији преносе да је понуда "Виктори солушонса" била за три милиона већа од друге, коју је дала италијанска фирма "Чимолаи".

Такође, према незваничним информацијама, нови власник је купио имовину, али не преузима и дугове, а са 163 милиона динара моћи ће да буде намирен само први исплатни ред поверилаца.

Том куповином "Виктори солушонс" је стекао око 20 хектара земље у Смедереву, на којој је око 95.000 квадрата хала и погона, опрему и резервне делове у њима.

Дуг због кога је "Желвоз" и отишао у стечај, према подацима из Привредног суда, већи је од четири милијарде динара. 

Према запосленима и бившим радницима дуг је 760 милиона, а према добављачима из земље и иностранства укупно 607 милиона.

Фабрика је остала дужна и 104,5 милиона купцима за примљене авансе, за послове који нису урађени.

Око 125 милиона динара је дуг према "спорним добављачима", навео је Привредни суд, а неизмирене обавезе банкама су 76 милиона динара. 

Највећи поверилац је држава, којој је фабрика остала дужна 2,7 милијарди – Фонду за развој 1,37 милијарди, а за порезе, доприносе и остале дажбине још 1,35 милијарди динара.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 19. мај 2017, 15:46)
anonymous [нерегистровани]

Чудно?

Такође, према незваничним информацијама, нови власник је купио имовину, али НЕ преузима и дугове, а са 163 милиона динара моћи ће да буде намирен само први исплатни ред поверилаца.???????????????

(петак, 19. мај 2017, 15:45)
anonymous [нерегистровани]

haha

sta reci, sigurnim koracimo gazimo u ambis, procenjena vrednost 1,15 milijardi a prodata za 163 miliona.