НБС: Смањени расходи привреде по основу камата

Премија ризика Србије од почетка ове године до средине маја снижена је за 91 базни поен на 158 базних поена, што је њена најнижа вредност у последњих десет година, саопштено је на презентацији извештаја Народне банке Србије о инфлацији. По основу ублажавања монетарне политике Народне банке Србије, као и релаксације монетарне политике Европске централне банке, расходи привреде су смањени по основу камата са 145 милијарди динара у 2014. години на 99,3 милијарде динара у 2016. години, изјавила је гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

Према извештају, НБС очекује да ће се инфлација кретати у овој години у горњој половини коридора од 3,0 процента, уз одступања од 1,5 одсто у оба смера, док ће се од почетка следеће године кретати око нивоа од 3,0 процента.

Пројекција централне банке о расту бруто домаћег производа (БДП) остала је за ову годину 3,0 одсто, а за следећу 3,5 процента.

Такође, предвиђа се да ће дефицит текућег рачуна у овој години износити око 4,0 процента БДП-а захваљујући наставку позитивних кретања у спољној трговини, и да ће тај дефицит у потпуности бити покривен страним директним инвестицијама.

У извештају се истиче да је раст кредитне активности у Србији у марту убрзан на 4,3 одсто међугодишње, а да је учешће проблематичних кредита (НПЛ) у укупним пласманима сведено на 16,8 одсто у марту 2017. године.

То је, како је истакнуто, најниже учешће НПЛ у укупним кредитима у последњих седам година, а од августа 2015. године, када је усвојена Стратегија за решавање проблематичних кредита, њихов удео је снижен за 5,4 процентна поена.

"Смањени расходи привреде по основу камата"

По основу ублажавања монетарне политике Народне банке Србије, као и релаксације монетарне политике Европске централне банке, расходи привреде су смањени по основу камата са 145 милијарди динара у 2014. години на 99,3 милијарде динара у 2016. години, изјавила је гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

Она је, на презентацији извештаја о инфлацији за мај 2017. године, истакла да то конкретно значи да је привреда по основу камата мање платила повериоцима 45,8 милијарди динара.

Захваљујући стабилности динара, која је резултат успешног спровођења макроекономских политика НБС, негативне курсне разлике су смањене са 246,3 милијарде динара у 2014. години на 88,8 милијарди динара у 2016. години, односно за 157,6 милијарди динара, рекла је Табаковићева.

Према њеним речима, по оба наведена основа, биланс успеха привреде у прошлој години је повољнији за 203,4 милијарде динара.

"НБС предузела све да се у Србији не осете последице кризе 'Агрокора'"

Народна банка Србије (НБС) преузела је све мере из своје надлежности да се у Србији не осете последице кризе хрватског концерна "Агрокор", рекла је гувернер НБС Јоргованка Табаковић, преноси Бета

"Предузели смо све да не трпи ни банкарски сектор, ни добављачи ни грађани", казала је Табаковићева новинарима.

Додала је да не жели да говори које су мере предузете.

"О мерама се не говори али се резултати мера виде у стабилности банкарског сектора као и свих лица која су у кругу 'Агрокора'", рекла је Табаковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво