Недимовић: Извоз јагњећег меса у Кину основ за даљи развој сточарства

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић каже за РТС да је договор са Кином о извозу јагњећег меса изузетно важан, јер се тиме отвара тржиште и расте производња. Суштина је да српски производи, који су квалитетни, буду продати по доброј цени, истиче Недимовић.

Бранислав Недимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је у Кини договорено да једна кланица већ почне са извозом јагњећег меса, али да се очекује да у јуну дозволу добије још осам кланица.

"Ми смо ове године имали интезивну комуникацију са кинеским колегама, био је кинески кинистар пољопривреде, касније је био и кинески министар за контролу квалитета, и све је то била припрема за овај самит 'Један појас, један пут' у Пекингу. Завршили смо све те преговоре. Имамо данас прву дозволу, кланица 'Ђурђевић' је добила дозволу, још осам кланица добиће током јуна", каже Недимовић.

Тврди да је јако добро што постоји интересовање и да је суштина да се отвори тржиште, јер ће постојати перспектива да расте производња и у сточарству, али и да расте прерађивачка индустрија.

Истакао је да нема ограничења за количину јагњетине коју Србија треба да извезе, као и да нема минимума који мора да се извезе.

"Нема апсолутно ограничења, колико можемо да испоручимо они ће примити", указао је Недимовић.

Сматра да је потписивање ових споразма основ за даљи развитак сточарске производње.

"Ово је правни оквир да бисмо даље могли да развијамо сточарску прозводњу. Када имате тржиште, знате шта можете да очекујете", наводи министар.

Нагласио је да држава даје субвенције за производњу јагњећег меса, тиме што субвенционише свако грло овце по 7.000 динара, а за јагње још 2.000 динара.

"Имамо велике субвенције за јагњеће месо, али желимо и друге врсте сточарске производње да оживимо", каже Недимовић.

Када је реч о производњи говеђег меса, министар наводи да је у јуну предвиђен састанак на ту тему са кинеским колегама.

"Што се тиче свињског меса, делова свињског меса, они то јако добро плаћају", тврди Недимовић.

Указао је да је јако важан и извоз млечних производа и свињског меса, као и да ће то бити уговорено до краја године.

Говорећи о томе да ли Србија има довољну производњу, како би могла да извози у Кину, министар напомиње да је производња говедина мала и да је циљ државе да се она повећа.

"Отварањем овог и других тржишта имамо основ где можемо да пласирамо своје производе", објаснио је Недимовић.

Циљ је да се наши производи, који су квалитетни, јако добро продају, указао је министар.

Истакао је да држава ради на обнављању задруга, јер је јако важно удруживање пољопривредника који ће на тај начин избећи да своје квалитетне производе продају јефтино.

"Највећи део тих задруга биће у пољопривреди, нама је идеја да их јачамо. Не могу да се реше проблеми преко ноћи, јер су и настајали јако дуго", поручио је Недимовић.

Када је реч о назнакама да ће наша земља дозволити промет и коришћење ГМО производа и најављеним протестима због тога, Недимовић каже да свако има права да изнесе свој став.

"Прозводња и промет ГМО производа није дозвољена. Став државе и закон су јасни", закључио је Недимовић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво