Кркобабић: Велики дан за задругарство у Србији

Министар без портфеља задужен у Влади Србије за регионални развој Милан Кркобабић изјавио је у Новом Саду да је конкурс за оживљавање задругарства у Србији објављен и да се односи и на све постојеће, и на нове задруге.

Влада Србије је за новоформиране задруге наменила до по 50.000 евра, а за постојеће до 100.000 евра.

"Данас је велики дан за задргарство. Процедура за конкурисање за ова средства биће крајње једноставна, трудили смо се да будемо атипични и да буде што мање папирологије", казао је Милан Кркобабић на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.

По његовим речима, у комисијама које ће одлучивати о додели државног новца задругама путем конкурса биће "квалитетни људи", с пољопривредних факултета, из Српске академије наука и уметности, као и минималан број чиновника из Министартсва пољопривреде.

"Та комисија треба на заиста квалитетан начин да одобри средства оним задругама које имају ваљане програме", рекао је Кркобабић.

Поновио је да пројекат обухвата око 500 села у којима ће бити формиране нове задруге.

"Ово је прва година и послужиће нам као модел да извучемо кључне поуке. Биће ту новца и за војвођанске задруге, али претежно ћемо се базирати на пет неразвијених региона на југу Србије", додао је он.

Након прве године, додао је Кркобабић, план је да се још интензивније ради на оживљавању задругарства и удруживања у пољопривреди.

"Програм је заиста амбициозан, и подразумева оснивање 500 задруга за три године. 25 милиона евра није мало и то су највећа средства које је једна влада у Србији, узимајући у обзир и Краљевину Србију, па СФРЈ, па надаље, издвојила за субвенције земљорадника и српског сељака", казао је Кркобабић.

Циљ је да се пољопривредницима који имају мале поседе омогући да формирањем задруга, постану јачи и перспективнији робни произвођачи.

"Концепт задругарства је шири од саме пољопривредне задрге. Ми ћемо развијати и стамбено, услужно и производно задругарство", додао је Кркобабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво