Вучић: Десет одсто веће плате у јавном сектору до краја године

Премијер Александар Вучић је у Оџацима најавио да би плате у јавном сектору до краја године могле бити повећане и за 10 одсто. Поручује да ће порез на плате бити смањен, иако каже да то није лако.

"Не говоримо више о два, три, пет одсто, биће, а надам се да ћемо имати снаге, пре краја ове године, можда и за неки месец, повећање плата у јавном сектору за десет одсто. Такође, повећаћемо минималац, а очекујемо и повећање плата у приватном сектору, који већ лагано сустиже оне у јавном сектору", рекао је Вучић у Оџацима, где је присуствовао отварању новог погона фабрике "Магна ситинг".

Све то је, како је навео, урађено и моћи ће да се уради захваљујући озбиљности програма који је спровођен.

Нисмо обмањивали грађане, радили смо тешке ствари, али смо тиме омогућили бољи живот, закључио је Вучић.

Одлука о смањењу пореза на рад није лака, али ће тога бити, не много, али ће бити, поручио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара о смањењу пореза и доприноса на рад, навео је да ће то бити можда један-два одсто, али да ће свакако бити смањења, док ће на другој страни, поновио је, плате у јавном сектору бити повећане, можда већ у септембру или октобру.

То све омогућено је добрим финансијским резултатима, што подразумева, рецимо, да је с јучерашњим даном суфицит у државној каси био 23 милијарде, уместо 80 милијарди дефицита, како је било пројектовано.

"Па ви израчунајте колико је то побољшање", поручио је премијер додајући да се енергетика "подигла", рударство такође...

Прерађивачка индустрија се даље подиже, грађевинарство исто тако, нема проблема, само ћемо јурити да пређемо три одсто колика је пројекција раста ММФ-а и верујем да ћемо то постићи, навео је Вучић.

Онима "који се радују неуспесима" поручио је: То више говори о њима, "а не о мени и дивним људима око мене, и овим радницима овде у Оџацима".

"Верујем да ћемо с Кинезима постићи договор за Бор"

Вучић је изразио велико задовољство што је кинески председник Си Ђинпинг говорио о помоћи у решавању РТБ "Бор" и авио-линије између Србије и Кине, јер, како је навео, његове речи, које су исказане и пред кинеским медијима, никада нису празна слова.

Навео је да верује да ће бити постигнут договор у вези са РТБ "Бор", да је разговарао са кинеским компанијама, али и фирмама из других земаља, мада о детаљима не може више да каже. Истакао је да је РТБ "Бор" за нас важан, као што је и петрохемијски комплекс.

С тим у вези, премијер је констатовао да МСК већ функционише боље, и да је пословао у прва четири месеца без губитака, те да очекује и ту разрешење проблема.

Петрохемија, додао је, има 40 милиона евра на рачуну, али је важно и ту наставити потрагу за стратешким партнером.

Одговарајући на питање шта очекује од договора постигнутих у Кини, рекао је да је то завршетак пројекта деонице ауто-пута Прељина–Пожега, која је важна за нас.

Уговор би требало да буде потписан за месец до три месеца, а 1. марта идуће године очекује да крене изградња.

"Људи знају да је то најтежа деоница на Ибарској магистрали, на којој смо имали највећи број смртних случајева, а добиће се већа безбедност и бржа проходност", рекао је Вучић.

Додао је да у новембру крећу радови на прузи Београд – Стара Пазова, тако да ће воз чим напусти Батајницу развити брзину од 200 километара на час.

За две године, према његовим речима, између Новог Сада и Београда, вожња ће трајати 45 минута, а истовремено ће се градити и деоница Нови Сад – Суботица, тако да ћемо за три године имати брзу пругу до Будимпеште.

Премијер је, у разговору са новинарима у Оџацима, говорио и о изјавама мандатара за састав македонске владе Зорана Заева, о изјавама Рамуша Харадинаја, као и о наставку дијалога у Бриселу и другим темама.

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво