Прва дозвола за извоз јагњетине у Кину

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је да је Србија добила прву дозволу за извоз јагњећег меса у Кину.

Бранислав Недимовић је током посете 84. међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, новинарима показао како изгледа цертификат, односно дозвола за извоз јагњетине у најмногољуднију земљу света.

Према речима министра, прва кланица је добила дозволу за извоз, а до краја јуна још осам кланица ће добити такву дозволу која ће им омогућити извоз неограничених количина јагњетине.

"Што се тиче говеђег меса, неопходно је да се заврши још само неколико детаља и врло брзо ћемо моћи у Кину, такође у неограниченим количинама, да извозимо и говедину", рекао је Недимовић.

Што се тиче свињског меса и млека, он је казао да би до краја године требало да добијемо и те дозволе, као и дозволе за извоз сувих шљива.

Недимовић је захвалио свим људима из Министарства пољопривреде и људима из Кине на урађеном великом послу, а како је нагласио, највећи захтеви пред нашим произвођачима су у делу квалитета, јер "кинеско тржиште је изузетно пробирљиво и на њега може да прође само најквалитетнија роба".

Министар је на Новосадском сајму, заједно са в. д. шефа Делегације ЕУ у Србији, Оскаром Бенедиктом, обишао штанд Министарства и Мастер халу Новосадског сајма.

Он је рекао да Министарство на чијем је челу има добру сарадњу са Делегацијом ЕУ у Србији, посебно у пројектима везанима за ИПАРД пројекте, а како је нагласио, крајем септембра или почетком октобра, могли би бити расписани и први конкурси за наше пољопривреднике за средства из поменутог ИПАРД-а.

"У овој години, први пут ћемо имати потпуно завршену причу око учешћа у ИПАРД пројектима и први пут ћемо повући средства намењена у ту сврху", рекао је Недимовић.

В. д. шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт изразио је задовољство што је имао прилику да посети Сајам истакавши да је то сјајна сајамска приредба.

"Србија у односу на ЕУ има суфицит од 600 милиона евра када је реч о извозу пољопривредних производа. Велики напредак је остварен у том делу, а потребно је даље радити на преради хране", казао је Бенедикт.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи