Аустријски рецепт за српска предузећа

На путу придруживања Европској унији Србија би ускоро могла да отвори поглавље 6 о привредним друштвима. Као значајан привредни партнер Србије, Аустрија би могла својим искуством да помогне нашој земљи у усклађивању прописа у тој области са ЕУ.

Преобимна бирократија угрожава привреду, а Србија би требало да је смањи – савет је који стиже из Привредне коморе Аустрије, земље која је тај пут прошла.

Потпредседник Привредне коморе Аустрије Рихард Шенц каже да је највећи изазов био тај да су фирме и институције морале да постану флексибилније са мање бирократије да би опстале на тржишту.

"Привредна комора Аустрије је помогла тако што је информисала предузећа. Србија има сада много бољу полазну ситуацију зато што већ постоји дугогодишње искуство у ЕУ и постоје одговарајуће институције", рекао је Шенц.

Привредна комора Аустрије је имала важну улогу у приближавању предузећа европским стандардима. 

"Оно што је улога ПКС-а је да фирме као такве припреми за улазак у ЕУ, врло буквално, од првог јануара треба да се уради то и то, првенствено малим и средњим предузећима", каже Константин Бекос, регионални директор Привредне коморе Аустрије за Југоисточну Европу.

Аустријски капитал у Србији присутан је у банкарству, телекомуникацијама, енергетици, пољопривреди и трговини са више стотина фирми.

"Прошле године трговинска размена Аустрије и Србије први пут је превазишла милијарду евра. Наш извоз у Аустрију расте последњих шест година, а све је већа заинтересованост српских компанија за пословање у Аустрији.

Сарадња комора, српске и аустријске, на различитим нивоима и програмима, изнтензивирана је у последње време.

"Оно што би ми могли да научимо од Привредне коморе Аустрије је малтене све. Неке околности су сличне, односе се на то како изгледају обе државе, да су сличне површине, имају једнак број становника, географски их одликује један велики град, мноштво малих градова. Аустрија такође као Србија има проблеме и труди се да се бави руралним развојем", каже Нада Кнежевић, саветник Амбасаде Србије и представник Привредне коморе Србије у Аустрији.

Поглавље 6 које се односи на право привредних друштава, у великој мери је усклађено са ЕУ.

"Испуњавање услова који постоје у овом поглављу и харомонизација наше праксе, законодавства, процедуре са оним што постоји као стандард, пракса у ЕУ свакако ће допиренети већој конкурентности наших предузећа и припремиће их за једну тржишну утакмицу у ЕУ,  коју треба издржати након приступања у чланство", каже Наташа Драгојловић, координаторка Националног конвента о ЕУ.

С друге стране, то ће омогућити да предузећа основана у ЕУ послују у Србији као код своје куће. Након ступања у чланство биће уведене и нове привредне форме као што је Европско акционарско друштво. Очекивања су да се то поглавље затвори без великих тешкоћа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво