Колике ће бити минималне зараде?

Минималну зараду од 22.620 динара прима између 300 и 350 хиљада запослених, процењују у Републичком заводу за статистику. Многи запослени на црно примају мање и од тога, не добијају оно што зараде или их плаћају са закашњењем. После најаве из Владе да ће до јесени минималне зараде бити повећане, проверавали смо како је то у пракси могуће.

Закон о раду прецизира да се о минималној заради договарају социјални партнери до 15. септембра, за следећу календарску годину, а ако се не договоре, о њој одлучује Влада. Међутим, у Министарству рада кажу да и социјални партнери: синдикати и послодавци, могу да траже повећање минималне зараде.

"Тако да је могуће у току године одлучити о евентуалном повећању цене рада уколико се сви социјални партнери сагласе и уколико је то наравно оправдано повећањем оних параметара на основу којих се и одређује минимална цена рада", каже Зоран Лазић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

Поред основног минималца, радник треба да добије регрес, топли оброк и превоз. Када бисмо додали тих неколико хиљада динара на основну минималну зараду, видели бисмо да већина трговинских ланаца, у ствари исплаћује минималну зараду, или тек мало више од тога.

Иако раде за време државних празника и имају највише марже у окружењу, због велике понуде радне снаге - мало плаћају раднике. Послодавци се слажу да неке њихове колеге тако злоупотребљавају запослене, али се жале да плаћају највише доприносе по запосленом у Европи, до 67 одсто. За разлику од већине европских земаља, код нас се опорезује и минимална зарада, а доприносе држава не смањује.

"Апсурдно је да се на топли оброк плаћају сви порези и доприноси што је ипак једна социјална категорија", каже Бобан Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије

Минималну зараду - непопуларни "минималац" послодавац исплаћује док трају поремећаји у пословању фирме, и то не дуже од шест месеци. Ако се пословни проблеми до тада не реше, послодавац је дужан да обавести репрезентативни синдикат о разлозима. Мада су свесни стања у буџету, синдикати истичу да минимална зарада није довољна ни за пуко преживљавање.

"Минимална зарада мора адекватно одговарати потрошачкој корпи, односно да минимална зарада мора бити на нивоу минималне потрошачке корпе, а то је негде на нивоу око 35 хиљада у овом моменту", каже Љубисав Орбовић, председник Савеза Самосталних синдиката Србије.

"Уколико наш раст годишње износи 3одсто БДП-а, онда не можемо очекивати у целини да ће зараде бити веће од тог раста", каже Бобан Станацковић, председник Уније послодаваца Србије.

Колико ће минимално бити плаћени радници у Србији знаћемо до средине септембра, а спекулише се да ће радни сат уместо досадашњих 130, бити око 140 динара.

број коментара 6 пошаљи коментар
(четвртак, 11. мај 2017, 03:14)
anonymous [нерегистровани]

Koliki minimalac?

Onoliki da omoguci da se prezivi do sledece plate a to je 500 evra.

(четвртак, 11. мај 2017, 02:53)
anonymous [нерегистровани]

Минималац није добар за економију

Приморавати послодавце да плаћају раднике онолико колико држава жели је јако лоше по економију а пример је најзадуженија земља на свету Америка. Ви људи немате појма да је довело такво друштво овде у Америци да их на хиљаде живи испод улица и на улицама да на десетине хиљада деце чека на усвајање док свако пето дете гладује и тако даље а таква ће бити и Србија за 250 година уколико се следи такав систем. Постоје далеко боља економска решења.

(среда, 10. мај 2017, 23:49)
anonymous [нерегистровани]

A za koga li su ove price ?

Verovatno za naivne gradjane. Meni,kao kapitalisti, ne moze niko da naredi koliko cu da placam radnike.

(уторак, 09. мај 2017, 13:06)
Nataša [нерегистровани]

Svaka čast

Ova ideja mi se svidja ali kako, kad politiku rada određuju oni koji novac imaju...
Sindikati ne zastupaju uvek interese radnika. Nije redak slučaj da ih poslodavci plaćaju (bolje jednog, nego sve radnike) da ne traže adekvatne cene rada. I još nešto, šta je sa odmorima??? Znam da poslodavci u privatnim firmama ne odobravaju odmore ili prete otkazom. Valjda je korišćenje odmora zakonsko pravo svakog radnika...

(уторак, 09. мај 2017, 12:16)
anonymous [нерегистровани]

Minimalac bi trebao biti najmanje 38 do 42.000 to je realno moguce i odrzivo !!!

Plate koje se dobijaju su manje od potreba za zivot tako da ja te vase minimalce nazivam:Plata za moderno roblje u 21veku.Jad ,tuga i beda sta drugo reci !  

(уторак, 09. мај 2017, 10:57)
anonymous [нерегистровани]

Minimalac

Ja bih na minimalac stavio 100% ostalih dažbina, a na veće plate smanjio tako da se poslodavcu više isplati da da veću plano od minimalca...