Измене закона о посредовању до краја године, агенције траже сигурност

Агенције за продају и издавање некретнина траже измене Закона о посредовању у промету и издавању непокретности да би омогућили лакше запошљавање и пословање у тој области, и смањиле број запослених на црно. За три године примене закона, сива економија у тој области значајно је смањена што је донело веће приходе посредницима, држава је повећала пореску добит, а купци и продавци добили сигурност, кажу у ресорном Министарству трговине, које је добило бројне захтеве посредника, али и потрошача на тржишту непокретности.

Око 600 агената који имају положен стручни испит нису пријављени, јер послодавци тврде да нема толико посла да би радили пуно радно време. Зато фирме за посредовање у промету некретнина траже да се измени члан закона који прописује да сви агенти морају бити у сталном радном односу.

"Не постоји могућност да се запослени пријаве по некој реализацији, односно да се запослени ангажује за одређени посао кад га заврши – плати се, платимо држави колико треба и фактички ми смо задовољили неки критеријум", указује Драгољуб Тодоровић из агенције за некретнине "Панорама".

Посредници траже и да се омогући увођење посебног тзв. фидуционог рачуна који не подлеже стечају, на коме би чували новац клијената који је намењен за обављање неких неопходних послова за купопродају непокретности.

"У случају да папири нису у реду па посредник мора да ангажује адвоката који ће да учини папире подобним за даљи промет. Сад у тој ситуацији посредници најчешће узимају кеш, пописују новчанице, један потпуно несигуран и незаконит поступак", упозорава Ненад Ђорђевић из Кластер некретнина.

Тако би агенције биле сигурне да ће посао бити плаћен, а клијенти да евентуалним банкротом посредника – не остану без новца. Измена закона о посредовању биће до краја године, кажу у Министарству трговине.

"Потрошачи су се обраћали Министарству са неким предлозима који су се, пре свега, односили на онај феномен наплате провизије са обе стране и у том смислу предстоји нова регулатива. Поред тога, Министарство жели да обезбеди и егзактне податке о величини тржишта посредовања у промету непокретности и са таквим предлогом ћемо ићи у новом закону", истиче Жељко Стојановић, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Кластер некретнина Србије очекује и долазак страних инвеститора помоћу чланства у највећој светској групи посредника у области некретнина "НЕР" са 1,2 милиона фирми у САД. То удружење сарађује са агенцијама за некретнине из 69 земаља , а поред контаката са националним удружењима трговаца некретнина баве се и лобирањем.

"То значи да ми обезбеђујемо финансирање политичара, да би се осигурали да ће, када буду изабрани, доносити законе који погодују промету некретнина. Подржавамо те кандидате који се залажу за приватно власништво над некретнинама, али што се тиче наших чланица у другим деловима света, не мешамо се лично у њихово пословање", напомиње Џо Шнајдер, директор за међународне филијале "НЕР".

Чланством у НЕР, Кластер некретнина добиће могућност за унапређење пословања и обуке о промету некретнина, као за и привлачење страних инвестиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво