Европа и гас, план од девет регионалних зона

И поред тежње Европске уније да смањи зависност од руског гаса, његове испоруке чланицама расту, само од почетка године, за чак 10 одсто. "Гаспром" је обелоданио да ће изградњом Северног тока 2 повећати удео на европском тржишту гаса и смањити испоруке кроз Украјину. Спремамо нови план, у случају несташица гаса узајамно ћемо се помагати, поручује Европска унија. На шта може да рачуна Србија?

Северни ток 2 биће друга траса гасовода која директно спаја Русију са Немачком. Пројекат је вредан 9,5 милијади евра, а половину ће финансирати пет европских компанија које су са "Гаспромом" потписале и уговор.

Срећко Ђукић, бивши дипломата каже да су врло заоштрени односи између ЕУ и Русије, али при томе, европске земље свака на свој начин гледају сопствене интересе.

"Ако узмете Немачку која је водећа земља ЕУ - она је себе обезбедила гасом. Ми на југу Европе на Балкану остајемо ускраћени за једно сигурно, безбедно, дугорочно снабдевање гасом", рекао је Ђукић.

Напредује и други пројекат, руско-турски гасовод Турски ток. Али, оптерећујућа је чињеница да ће "Гаспром", већ за две године, смањити испоруке гаса кроз Украјину, а то је једини правац снабдевања Србије и других балканских земља.

Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије каже да се у овом тренутку не уклапамо ни у један од постојећих пројеката.

"Пројект у који смо се уклапали био је Јужни ток, пошто се од њега одустало ми се налазимо у таквој ситуацији да чекамо да се нешто деси у Европи. Међутим, све је то на дугачком штапу, да ја мислим да треба размишљати о Северном току - то је правац у коме ће сигурно бити гаса", истиче Вулетић.

Европска унија се осигурава и договором да, у случају гасне кризе, њене чланице морају да буду солидарне. То предвиђа нови гасни пакет мера.

"Наш циљ је да се смањи наша рањивост, што значи да ће се унапређивати регионална сарадња земаља чланица, како би се спречила криза у снабдевању гасом. Тиме ћемо побољшати и комерцијалне уговоре за европске потрошаче", рекао је Марош Шевчович, потпредседник Европске комисије за енергетику.

Идеја је да се у случају гасне кризе формирају такозвани коридори хитног снабдевања.

Предвиђено је девет регионалних зона у оквиру којих ће земље једна другој испоручивати гас, а најугроженија је југоисточна Европа. У једној групи су Мађарска, Аустрија, Италија, Словенија и Хрватска, а у другој Бугарска, Грчка и Румунија. Боља снабдевеност суседа донеће сигурност и Србији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво