Недимовић: Крајем маја знаће се да ли долази "Тенис"

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић најавио је да ће се крајем маја знати да ли немачка фирма "Тенис" долази у Србију, када комисија Министарства пољопривреде изабере инвеститоре који су конкурисали за право првенства закупа државног земљишта на 30 година.

"Компанија 'Тенис' се јавила на конкурс за пет различитих локација, а да ли ће бити изабрана утврдиће одабрана комисија на основу прописаних критеријума међу којима су висина инвестиције у сектор пољопривреде или пољопривредно-прерађивачки сектор, броја упослених радника, вредности извоза, доприноса развоју локалне заједнице и другим условима", рекао је Недимовић агенцији Бета.

На јавни позив за закуп државног земљишта, према његовим речима, стигло је 219 пријава потенцијалних инвеститора од којих је 45 захтева за прерађивачку индустрију, а остали су понудили пројекте за пољопривредну производњу.

"Немачка фирма 'Тенис' нема никакав специјалан статус, изабраће се онолико инвеститора колико испуњава услове, можда њих 15-20", рекао је Недимовић.

Од 219 пријава на јавни позив само седам је, према његовим речима, са иностраним капиталом, а преосталих 212 су пољопривредна газдинства из Србије која планирају да прерасту у привредна друштва.

Представници Владе Србије и "Тениса" потписали су крајем априла 2015. године у Београду Меморандум о разумевању. Тада је речено да ће та компанија у Србији отворити 20 фарми за узгој свиња.

Раније је најављено и да ће власник немачке компаније Клеменс Тенис у Србији инвестирати око 300 милиона евра.

"Сви морају да плате еколошку таксу па и НИС"

Нафтна индустрија Србије (НИС) мораће да плати еколошку таксу осим ако не докаже да је међдржавним уговором ослобођена те обавезе, рекао је Недимовић.

У интервјуу за агенцију Бета истакао је да је "став Министарства пољопривреде и заштите животне средине да свако мора да плати износ на који га обавезују прописи".

"Може да се неко зове Пера, Мика, Жика, свеједно, мора све да плати. Инспекција за заштиту животне средине је ових дана била у контроли али се не слаже износ потраживања за неплаћену еко таксу који је она утврдила са сумом коју је израчунао НИС", рекао је Недимовић.

Додао је да међудржавни споразум Србије и Русије о продаји НИС-а "не може произвољно да се тумачи".

"Ако је држава Србија направила изузетак и при продаји НИС-а ослободила 'Гаспромњефт' еколошке таксе то треба да се докаже", рекао је Недимовић.

Додао је да ће се сви детаљи око дугова бити познати када еколошка инспекција која је ових дана контролисала обавезе НИС-а, направи извештај.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво