Како унапредити српско-немачку привредну сарадњу

У Србији послује око 400 немачких компанија које су отвориле преко 31.000 радних места и уложиле 1,8 милијарди евра у последњих 15 година. То је, каже немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман, одличан показатељ да је његова земља једна од најважнијих и најпоузданијих привредних партнера Србије.

Резултати које је немачко-српска привредна комора спровела о привредном пословању у Србији у својих 66 компанија, показују да се економска ситуацији у 2017. години побољшала у односу на претходну годину, али да је потребна већа контрола у борби против корупције.

Аксел Дитман, немачки амбасадор у Србији каже да Немачка жели да помогне Србији у реформама на путу ка ЕУ, да закони и пропису буду транспарентни за немачке и остале фирме које желе да инвестирају у Србији.

"Помажемо Влади Србије како би се смањила незапосленост уз помоћ дуалног образовања", рекао је Дитман.

Немачке фирме су задвољне продуктивношћу и мотивацијом запослених.

"У Србији постоји велика стопа незапослености, али и велики број младих се академски образује, али тржишту рада су потребни, осим инжењера, хемичара, биолога и заваривачи, глодачи, људи за обављање трговачких послова. Зато се мора променити начин размишљања при упису у школу", рекао је Роналд Зелингер, генерални директор "Хемофарма".

Близина Европске уније и добра повезаност с индустријским центрима источне и северне Европе, преко европских транспортних путева, чине добру основу за немачке инвестиције, и чак 84 одсто фирми учесница анкете поново би инвестирало у Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи