Подршка малим и средњим предузећима

Мала и средња предузећа стварају више од половине бруто домаћег производа и у њима ради готово две трећине запослених. Надлежни најављују да ће та предузећа у деценији предузетништва имати сталну подршку, кроз повољне кредите Фонда за развој, али и пословних банака, као и бесповратну помоћ државе. Ове недеље расписан је конкурс за средства за набавку опреме, за који су привредници највише заинтересовани.

Дуже од две деценије на тржишту опстаје земунски произвођач козметичких препарата. Кредит за набавку опреме уз два и по милиона динара које је држава дала бесповратно, узео је средином прошле године. Монтажа нових аутоматских линија за пуњење и паковање, тек почиње.

"Tо је оно што недостаје домаћем произвођачу да може равноправно да се носи са светском конкуренцијом, јер није нама недостатак у конкуренцији и идејама већ у материјалним компонентама", каже Стеван Богданов, власник предузећа "Стеван стил" из Земуна.

Међу стотину запослених у тој фирми петоро су фармацеути, а ускоро би кажу могло да их буде више. Држава у сличним предузећима види решење проблема незапослености.

"Колико су значајна мала и средња предузећа говори и податак да када би у сваком малом и средњем предузећу запослили само по једног човека не би имали довољно људи на тржишту рада", каже министар привреде Горан Кнежевић.

За разлику од кредита у Фонду за развој где држава даје 30 одсто бесповратних средстава, за кредите за опрему захтев се подноси банци уз пет одсто учешћа, а држава четвртину новца даје бесповратно. Ове године у програму је пет банака и једна лизинг кућа.

"Важно је нагласити да су услови кредитирања које су банке понудиле повољнији него икада до сада, тако да предузеће може кредит добити за око четири одсто ефективне каматне стопе, са девизном клаузулом", каже помоћник министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић.

У Унији која која окупља искључиво мала и средња прдузећа, кажу да је помоћ добро дошла, али подсећају и да неке елементарне ствари још нису урађене.

"Још нисмо дошли до тога да се укину бројни парафискални намети, још увек плаћамо комуналне услуге, воду, изношење смећа и слично, у неким општинама и три пута више него грађани", наводи Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца.

За набавку опреме, држава ове године даје 567 милона динара бесповратно, 25 милиона више него прошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво