Рецепт за успех жена у ИТ индустрији

У Коларчевој задужбини се одржава конференција "Ентер", која представља и повезује жене које се професионално баве информационим технологијама, као и оне које су тек на почетку своје каријере или доносе одлуку о њеном развоју.

Јелена Ристић је програмирањем почела да се бави готово случајно, на наговор пријатеља, а сада је међу до три одсто најбољих у свом послу. У тај узак круг стручњака ушла је прошле године, након ригорозних тестирања. Пут до успешне програмерке није био нимало лак јер је ова област резервисана претежно за мушкарце.

"Нисам осетила предрасуде да жена не може да буде добар програмер, али некако сам дошла до закључка да не смете себи да дозволите да неко стекне то мишљење о вама. На вама је да радите најбоље што можете, да дајете све од себе да урадите посао како ваља, да напредујете, стварате добар утисак и дајете околини мишљење да сте ви једна квалитетена особа, а не само програмер", наводи Ристићева.

Није било лако ни Валерији Спасојевић, која је са само 20 година отворила своју фирму за иновативна веб решења. Она је дечји сан о роботици претворила у исплатив посао.

"Фирма окупља људе који се баве различитим стварима, од роботике, графичког дизајна, интерактивних приказа па до све програмирања. Циљ ми је био да будемо агенција која ће да пружа услуге различитих типова, а не да будемо стављени у неку врсту кутије", објашњава Спасојевићева.

Све учеснице су сагласне да су жене добродошле у свет ИТ-ја. Свет у коме је интернет највећи савезник јер омогућава да сами будете свој газда. А ако сте довољно упорни, успех је неминован.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво