ММФ: Фактори раста могу бити и већи од три до три и по одсто

Шеф канцеларије Међународног монетарног фонда у Србији Себастијан Соса рекао је да је фокус те институције у нашој земљи на структурним реформама и промоцији модерних сектора, који су кључни за одрживост и развој српске привреде.

Соса је рекао да су резултати српске привреде, нарочито када је реч о фискалној консолидацији, импресивни у последњих неколико година, и констатовао да је уложен велики напор како би се тај резултат постигао.

"Сада се види да фактори раста могу да буду већи од 3-3,5 одсто у наредних неколико година. Садашња стопа раста није довољна за раст БДП-а. Потребно је да буде бар пет одсто, а то је могуће само уколико реализујете све реформе, подржите раст приватног сектора, али и подржите реформу државних предузећа, како би се унапредило пословно окружење", рекао је Соса.

Он је додао да је неопходан напредак у области владавине права и заштите уговора.

Директор Европске банке за обнову и развој у Србији Данијел Берг сагласио се да је било напретка на макроекономском плану и пословној клими у нашој земљи и оценио да су инвестиције значајно порасле, што је, како је рекао, добар знак.  

"Све то иде у прилог томе да ће се кредитни рејтинг Србије побољшати и да ће Србија постати привлачније место за рад и живот", рекао је Берг.

Додао је да је свестан да српска влада жели да направи још већи напредак на светској Дуинг бизнис листи, односно да Србија доспе међу првих 20-30 земаља.

"Зато мора да се ради на унапређењу безбедности уговора, алтернативног решавања спорова, што је веома важно за пословно окружење", рекао је Берг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво