Малим предузећима за опрему 558 милиона динара бесповратно

Министарство привреде расписало је јавни позив за доделу бесповратних средстава у износу од 557,72 милиона динара, у оквиру Програма подршке малим предузећима за набавку опреме у 2017. години, изјавио је министар привреде Горан Кнежевић. Директори неколико јавних предузећа у Србији требало да буду именовани у наредним данима, додао је Кнежевић.

На конференцији за новинаре Кнежевић је прецизирао да се Програм спроводи у сарадњи са Развојном агенцијом Србије и са шест пословних банака и лизинг компанија, а јавни позив ће бити отворен док се расположива средства не утроше.

Мала преузећа која испуне услове предвиђене јавним позивом могу добити средства у висини до 25 одсто нето вредности набавке производне опреме, пет одсто учешћа треба да обезбеде сами, а преосталих 70 одсто се обезбеђује из кредита пословних банака или финансијског лизинга лизинг компаније.

Бесповратна помоћ до 25 одсто од нето вредности опреме која се набавља не може бити мања од 250.000 динара, ни већа од 2,5 милиона динара.

За добијање бесповратних средстава могу конкурисати правна лица која су у АПР-у регистрована као привредна друштва или задруге, и која су разврстана на микро или мала предузећа, као и предузетници регистровани у АПР-у.

Средства се могу користити за набавку нове производне опреме и машина, транспортно-манипулативних средстава укључених у процес производње, нових делова, специјализованих алата за машине или других капиталних добара.

Како се наводи у јавном позиву објављеном на званичној интернет страници Министарства привреде, средства се не могу користити за плаћање ПДВ-а, покривање царинских, административних или транспортних трошкова везаних за набавку опреме, за плаћање трошкова одобравања банкарског кредита или отплату рата кредита...

Пријаве за доделу бесповратних средстава заинтересовани треба да поднесу некој од банака или лизинг компанији укључених у реализацију овог програма, међу којима су "Прокредит банка", "Сосијете Женерал", "Халкбанк", "Ерсте", "Уникредит банка" и Рајфајзен лизинг.

Средства се неће додељивати за обављање делатности у секторима: примарна пољопривредна производња (гајење биљних и животињских култура), извођење грађевинских радова, саобраћај и транспорт, производња дуванских производа, трговина, туризам или угоститељство (изузев за пекаре), штампање и умножавање аудио и видео записа, изузев штампарских услуга, итд.

Сви детаљи и правила за учешће у Јавном позиву, објављени су на сајту Министарства привреде.

"Највероватније продужење рока за РТБ"

Рок за избор професионалног менаџмента и саветника у управљању предузећима у саставу групације Рударско топионичарског басена Бор (РТБ), а који истиче 28.априла биће највероватније продужен, изјавио је Кнежевић.

Указао је да су продужење тог рока тражили заинтересовани за тај посао.

"Да би ушли у професионални менаџмент морате да дате неки програм и план рада. Да би то дали морате да имате дијагнозу фирме, а њу за овако велику и разгранату фирму није лако урадити и зато су тржена одлагања", рекао је Кнежевић.

Према његовим речима, Министарства привреде данас ће анализирати захтев за продужење рока за достављање понуда за сарадњу лица која су заинтересована за пружање услуга професионалног менаџмента и саветовања у управљању РТБ Бором и ако буде било могућности он ће "евентуално бити продужен за који дан".

"Имамо више понуда и заинтересованих који су откупили документацију", нагласио је Кнежевић и додао да је и данас стигао један захтев.

Група РТБ Бор је крајем прошле године расписала тендер за избор професионалног менаџмента и саветника у управљању предузећма у саставу те групације, а према објављеном конкурсу понуде за сарадњу могу да поднесу сва домаћа и страна лица заинтересована за пружање услуга професионалног менаџмента и саветовања у управљању РТБ-ом Бор, Рудницима бакра Бор, Рудницима бакра Мајданпек и Топионицом и рафинацијом бакра Бор.

Задатак професионалног менаџмент је да повећа профитабилност, обезбеди нова тржишта и нову организацију рада и план пословања са Унапред припремљеним планом реорганизације (УППР).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи