Колико је дуг пут од мраза на њиви до поскупљења на пијаци

Штета коју је прошлонедељни мраз нанео пољопровреди још се сагледава. Пре бербе не може бити коначне рачунице, а размере штете назиру са порастом температуре. Да ли ће расти и цене воћа које је страдало у хладном таласу?

Априлски снег променио је уобичајену пролећну слику воћњака. Не и цене воћа на пијаци – барем за сада. Рано сезонско воће увози се махом из Грчке и Турске јер домаћем још није време.

Колико временски услови ударају по џепу, грађани ће знати и када стигну остале врсте. Извозници из западне Србије већ сада знају да су у минусу.

"Кад је извоз у питању, најзаступљеније су малина и јабука, што се тиче воћа. То јесу две културе које ће претрпети штету због лошег времена", истиче Жарко Галетин из Привредне коморе Србије.

Љубитељи црвеног злата не треба да брину јер ће га бити довољно на домаћем тржишту. У крају где се традиоционално гаји малина је страдала али она се последњих година сади у целој Србији.

"Та повећања површина у неким пределима који нису захваћени овим проблемима мразева и снега ће да избалансирају билансе који су неопходни за реалну цену на тржишту", објашњава агроекономиста Драго Цвијановић.

Скупо пролеће на пијацама може се избећи упркос мањем роду, тврде надлежни. Прошлогодишњи род у воћарској производњи достигао је 1.200.000 тона. Процењује се да ће овогодишњи бити 150.000 тона мањи.

"Увоз је један тржишни инструмент који може да надомести недостатак, при чему, мислим да нећемо у тој мери осетити на самој пијаци последице ових штета. Цена ће вероватно бити већа али не драматично", напомиње Галетин.

Цвијановић очекује повећање цена у већим градовима зато што, како каже, објективно цена превоза и довоза било којих производа подиже цену.

"С друге стране, укључују се и други прометници односно препродавци", додаје Цвијановић.

Прво воће и поврће увек је скупо без обзира на временске прилике. Већ у другом таласу, када цене падну, купци ће моћи себи да приуште омиљене сорте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара