Ценкање с кредитом, може ли јефтиније

Камате на стамбене кредите у еврима за пет година су преполовљене. Довољан је то разлог да многи рефинансирају кредит или од матичне банке затраже да снизи камату. РТС је испитивао да ли банке излазе у сусрет тим захтевима и под којим условима.

Основна камата Европске банке отишла је у минус, па су и камате на зајмове у Србији пале. Стамбени кредити узети пре пола деценије данас се чине скупим. Зато многи од банке траже да им спусти камату.

"Досадашња искуства су показала да банке нерадо излазе у сусрет клијентима, али клијенти онда могу да се обрате некој другој банци и да практично направе анкету међу неколико банака и да виде која би то банка била спремна да рефинансира њихов кредит", истиче Бошко Церовић из Удружења банкарских клијената "Ефектива".

Они који наиђу на добар одзив, могу да рефинансирају кредит у својој банци. Још боље је ако им камату смањи анексом на постојећи уговор.

"Банка врши рефинасирање кредита других банака без накнаде за обраду кредитног захтева уз веома повољне каматне стопе. Свакако врши и снижење каматних стопа на кредите у отплати, анализира сваки појединачни захтев клијента, у складу са својим могућностима, кредитном историјом клијента, а такође и досадашњим сарадњом клијента и банке", објашњава Јелена Ивановић из Комерцијалне банке.

Из Ерсте банке поручују да услове кредитирања диктира тржиште, а да се евентуалне промене каматних стопа базирају на односу клијент-банка и зависе од специфичних фактора, као што је и сваки уговор о стамбеном кредиту специфичан.

Од пет банака које је РТС звао, већина о овој теми није хтела пред камеру. Ипак, сазнали смо да у преговоре о олакшицама могу само они клијенти који су редовно измиравали рате кредита и који имају сигурне приходе. Једном речју, они које би свака банка пожелела.

А банке се не мире лако са губитком клијената.

"У суштини, банка ће бити спремна да вам снизи камату за 0,2 или максимално 0,4–0,5 одсто. Стамбени кредити су врло сигурна инвестиција за банку и самим тим банка, ако минимално снизи камату, оне нису на неком великом губитку, а сам клијент није само тај кредит, клијенти су све уплате које иду на његов рачун. Ако он десет дана користи минус, ви сте у плусу", објашњава економиста Горан Николић.

Стручњаци упозоравају грађане – пре рефинансирања добро израчунајте да ли вам се то исплати. Или на крају испадне скупље. Нпр. због трошкова обраде кредита, нове процене некретнине или обавезе плаћања животног осигурања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво