Милер: Русија ће повећати удео на европском тржишту гаса

Нови гасовод који ће допремати гас са руских арктичких поља до Немачке повећаће удео Русије на европском тржишту гаса упркос конкуренцији у виду Катара и САД, и смањиће проток гаса кроз Украјину, саопштила је руска гасна компанија "Гаспром".

Генерални директор "Гаспрома" Алексеј Милер је у интервјуу за Ројтерс рекао да ће испоруке преко Украјине пасти након 2020. године, али се неће у потпуности прекинути када Гаспром отвори гасовод испод Балтичког мора.

"Гаспром" тренутно задовољава трећину европских потреба за гасом.

"Тренутно у 2017. години, побијамо наше рекорде из 2016. године за око десет одсто, тако да можемо очекивати нове рекорде у овој години и раст Гаспромовог тржишног удела у Европи", рекао је Милер у телефонском разговору за британску агенцију.

"Гаспром" је продао рекордних 179 милијарди кубних метара гаса Европи у 2016. години, захваљујући хладном времену на старом континенту.

У текућој години, купци потражују још више гаса а "Гаспром" верује да ће у наредних 15 година моћи да обезбеди Европи још 100 милијарди кубних метара гаса годишње, који ће континенту бити потребан до 2035. године јер домаћа производња пада.

"Пад производње гаса у Северном мору, као и у другим чланицама Европске уније, постаје веома важан фактор. Имајући то у виду, тржишни удео Русије ће расти", оценио је Милер.

Западни партнери "Гаспрома" су у понедељак потврдили да ће обезбедити половину од укупно 9,5 милијарди евра средстава за финансирање изградње гасовода Северни ток 2, чиме је, како наводи Ројтерс, отклоњена последња велика препрека за остваривање руског плана о допремању већих количина гаса до Европе после 2019. године.

Европска унија је, међутим, тражила да се смањи зависност од Русије после гасног спора између Москве и Кијева око цена испорука, што је у неколико наврата довело до озбиљних прекида у испорукама.

"Европа може да добија гас са разних страна, с обзиром на њена улагања у терминале за течни природни гас, али гасовод је и даље јефтинија варијанта", казао је Милер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво