Половина компанија касни са исплатом зарада

Више од половине компанија у Србији касни са исплатом зарада и доприноса три месеца и дуже, углавном због неликвидности и теже наплате дуговања. Синдикати тврде да је за то одговорна Пореска управа јер не контролише и не кажњава преступнике, док у Пореској објашњавају да не желе да затварају фирме већ да им помогну да опстану.

Када је пре непуне четири године уведен обједињени систем уплате пореза, доприноса и нето зараде, за половину је повећан број фирми које касне са исплатом зарада. Већина њих то не ради намерно, кажу стручњаци, већ због тога што немају довољно посла, а обавезе према држави су велике.

"Она онда прво плаћа ПДВ да исплати држави те намете, да јој држава не би наплаћивала камату. Онда наравно: добављачи, сировине, репро материјал, испостави се да се за запосленог пусти новца колико остане. Уколико се деси да компанија не наплати потраживања, онда запослени остане без зараде. Запослени су у суштини жртве система", каже Драгољуб Рајић из "Мреже за пословну подршку".

Од 2004. године неисплаћивање зарада јесте системски проблем јер нема одговарајуће контроле Пореске управе, тврде синдикати.

"Не може се очекивати да то функционише уколико је укинут СДК, уколико је платни промет пребачен у банке, а самим тим изгубљен једини механизам контроле. Према томе, систем контроле уопште не постоји", каже председница синдиката АСНС Ранка Савић.

Прошле године Пореска управа је издала 159.000 опомена фирмама које дугују порезе и доприносе запосленима, а за три месеца ове године – 75.000.

"Циљ пореске управе није једноставно блокирање привредних субјеката, заплена средстава за рад, принудна наплата и онемогућавање тим субјектима да раде већ управо покушај да се помогне у превазилажењу тих проблема и олакшавању процеса рада", рекао је Драган Агатоновић из Пореске управе.

Са застарелим информационим системом и 500 инспектора, Пореска управа не може да контролише више од 400.000 компанија. Решење је постављено у земљама Европске уније: потпуна информатизација, где инспектори добијају електронски обрађене податке о свим дужницима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара