Недимовић: Озбиљан бизнис са Кином, градимо темеље за наредне године

Појава новог, кинеског тржишта са добром ценом утицаће на пораст производње меса за извоз, каже за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Сува шљива је први производ који иде на кинеско тржиште. Имамо невероватну прилику да направимо темеље за будућих пет, десет, двадесет година, поручио је министар.

Србија је досада у Кину извозила буково и необрађено дрво, делове за машине и пумпе за грејање, а кинеско тржиште коначно ће бити отворено и за храну из Србије. Кина је заинтересована да годишње из Србије увози чак пола милиона тона говеђег меса. То омогућава Меморандум о безбедности хране који је јуче Министарство пољопривреде потписало са надлежном Управом из Кине.

Кина је заинтересована да из Србије увезе пола милиона тоне говеђег меса, али Србија годишње произведе шест пута мање од тога. Mинистaр пољопривреде Бранислав Недимовић сматра да ће појава новог тржишта са добром ценом утицати на пораст производње.

"Да би дошло до повећања производње, потребно је тржиште са добром ценом. Несумњиво је да је кинеско тржиште велико и да има и добре цене за одређене пољопривредне производе. На бази тога очекујем да ће бизнис одреаговати и повећати капацитете. Ми смо ту као Влада и Министарство да подстакнемо развој сточарства. Најпре ће ићи јагњеће месо у Кину", рекао је Недимовић гостујући у Дневнику РТС-а, додајући да се после тога очекују и извоз свињског меса и млечних производа.

Истиче да је потребно усагласити и прописе у вези са заразним болестима које могу бити претња за извоз.

Недимовић очекује пораст производње захваљујући субвенцијама из буџета по грлу, али и политици управљања пољопривредним земљиштем, односно праву пречег закупа за сточаре.

Међународни споразуми праве оквир да би могло да дође до развоја производа, рекао је Недимовић, наводећи пример извоза јабуке у Русију. Најпре се извозило 85 тона јабука, а сада се извози 160 тона.

Како би се развио читав посао, држава улаже новац. Чак 40 одсто буџета Министарства пољопривреде, који износи 350 милиона евра, намењено је сточарству.

"Имамо невероватну прилику да направимо темеље за будућих пет, десет, двадесет година", поручио је министар.

Недимовић је истакао да ће извоз јагњетине почети већ наредних недеља, а уследиће и извоз говедине и свињског меса. Двадесетак компанија је аплицирало за сертификате како би могле да извозе у Кину.

Кинези су заинтересовани и за млеко, кукуруз, шећер, шљиву. "Добили смо јуче уверавања да ће сува шљива бити прва на листи производа који ће ићи ка Кини. Имамо договор о кукурузу и резанцима за шећерну репу. Кинеска контрола мора да дође у наше млекаре да бисмо почели да извозимо млечне производе", рекао је Недимовић.

Остали су, каже, само технички детаљи. "Очекујем да ћемо у наредним годинама, а већ и 2018, имати озбиљан бизнис везан за Кину", рекао је министар.

Потписивање меморандума уклања и административне препреке за кинеске фирме које су заинтересоване за улагање у српску прехрамбену индустрију.

"Када кинески инвеститор жели овде да инвестира, мора да усагласи сертификате. Овим смо јуче те препреке уклонили", рекао је Недимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи