Зашто се увек дуже чека на појефтињење деривата нафте

После месец дана раста, од прошле седмице, цена сирове нафте на светским берзама пада. Барел је са 56 долара појефтинио на 51 долар. У Србији су тек данас почела снижења велепродајних цена, а ниже цене на пумпама се најављују за десетак дана.

По цени безина Србија је у средини лествице међу земљама региона, а судећи по дизелу у самом смо врху. Литар најтраженијег евродизела досеже 160 динара. Возачи се сналазе како би прошли јефтиније.

"Четрдесет динара је разлика, у Републици Српској је јефтиније гориво него у Србији. Па ви израчунајте, ако је то пун резервоар 40 литара пута 40 је 1.600 динара, то вам је џабе пут до Бјељине", рекао је анкетирани возач.

"Заиста мање се сипа за новац који дајемо", каже други возач, док је трећи рекао да није задовољан.

У нафтним компанија тврде да су цене реалне.

"Када видите те разлике у ценама горива између земља, оне потичу од висине државног захватања", каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Ипак, разлике има када цена барела расте, готово сваки други дан код нас расту и цене деривара. А возаче љути и то што су корекције цена наниже увек споре и у мањем проценту.

Борисав Татић из Удружења приватних станице Србије каже да обично долази до појефтињења, ако је пала цена сирове нафте на светској берзи када се потроше залихе које су купљене по вишим ценама.

"То значи ако имамо залиха за 10-15 дана, значи за десетак-петнаестак дана можемо очекивати и смањење цена на бензинским пумпама, да то буде видљиво", каже Татић.

Могућности за појефтињење свакако има јер и курс долара мирује, што је један од фактора који диктира цене деривата.

Светске анализе указују да цена барела ове године неће премашити 60 долара. А стручњаци кажу да је и цена од 50 долара исплатива да нафтне компаније послују позитивно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво