Енергетски ефикасни системи у фокусу сајма грађевинaрства

На 43. Међународном сајму грађевинарства више од 550 излагача из 30 држава представило је најновије гарђевинске машине, материјале и опрему по нижим, сајамским ценама. Енергетски ефикасни системи за грејање и хлађење, монтажне куће, разноврсни грађевински материјали, само су део понуде коју је у пет дана имало прилике да види око 30 хиљада посетилаца.

Сајамску награду за енергетску ефикасност добила је "флексотерм" топлотна пумпа за грејање и хлађење која може да користи енергију из земље, воде или ваздуха. Задовољава прописе енергетске ефикасности који ће се у Европи примењивати тек од 2019. , и на један киловат уложене електричне енергије - даје 5,5 киловата топлотне енергије. Колико то кошта, објашњено је на примеру једне београдске зграде.

"Површина целе зграде за тих десет станова је око 600 квадрата, тако да је просечна величина стана 60 квадрата. То кошта 1.600 динара месечно у грејној сезони", каже Зоран Бисерчић, директор "Ваилант д.о.о."

Такве топлотне пумпе коштају између шест и седам хиљада евра али се исплате у року од три до шест година.

Енергетски ефикасне куће од еколошких и здравих материјала по цени од 350 до 600 евра по квадрату представио је Новосадски кластер за енергетску ефикасност "Енеф" који окупља 25 фирми из те области.

"Ниско енергетска кућа значи да трошимо до две литре нафте по квадратном метру на годишњем нивоу, што значи да за кућу од 100 квадрата бруто површине потребно вам је за годину дана 200-250 евра за енергенте да утрошите за грејање и хлађење објекта", истиче Богдан Пејић из "Енефа".

Дебљина зидова и крова је од 30 до 40 центиметара, а цене оваквих кућа које се граде по пројекту износе са темељом у грубој фази 350 евра, а потпуно завршене са санитаријом 600 евра. На сајму је изложена монтажна кућа брвнара, која се у грубим радовима продаје по цени од 200 евра по квадратном метру.

Представљени су и прозори који се уграђују у енергетски ефикасне и енергетски најефикасније тзв. пасивне куће, са трослојним стаклима због топлотне и звучне изолације. Раде се од алуминијума и дрвета.

Александар Живановић из "Техномаркета" каже да се алуминијумски профил практично прекида на два дела термо прекидом који се изводи полиамидним тракама.

"У случају наше топ-линије те траке су 39 мм да би се постигли коефицијенти од 0,96 вати по метру квадратном келвина за ниско енергетске куће и у топ-систему W104 за пасивне куће коефицијент од 0,79 вати по метру квадратном келвина", додаје Живановић.

Једна од атракција сајма био је модерни грађевински кран, који искључује могућност пада бетонских тегова са висине, јер су пројектовани да буду на земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво