Извршни директор ММФ-а похвалио рад Владе Србије

Министарство финансија саопштило је да је извршни директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Тао Занг похвалио у Вашингтону вредан рад Владе Србије у напорима да ојача домаћу привреду и спроведе тешке реформе.

Занг је, на састанку са гувернерком Народне банке Србије Јоргованком Табаковић и министром финансија Душаном Вујовић, рекао да је намера ове финансијске институције да настави са пружањем интензивне подршке Влади Србије.

"ММФ ће наставити да подржава Србију у будућим корацима у реформама који воде ка повећаном поверењу инвеститора и средњорочном потенцијалном расту који подржава Програм", истакао је Занг.

Додао је да је сарадња Владе Србије и ММФ-а успешна на свим пољима, а да исто очекује и у периоду који долази, наводи се у саопштењу.

Тема састанка, одржаног у оквиру пролећног заседања ММФ-а и Светске банке, била је анализа постигнутих резултата у спровођењу мера које су договорене аранжманом из предострожности који је Србија потписала са ММФ-ом.

Табаковићева је истакла да Србија може да послужи као добар пример земље у којој је забележено смањење и унутрашње и спољне неравнотеже уз убрзање раста на 2,8 одсто 2016, "док се ове и наредних година очекује његово даље убрзање".

"У претходне три године инфлација се кретала на нивоу од око два одсто, инфлациона очекивања су током тог периода добро усидрена", рекла је гувернерка НБС, наводи се у саопштењу.

Указала је и да је "дефицит текућег рачуна додатно снижен у 2016. години на четири одсто бруто друштвеног производа захваљујући снажном извозу роба и услуга из Србије и био је у потпуности покривен приливом по основу страних директних инвестиција које су достигле 5,5 одсто БДП-а", по чему се Србија "издвојила у региону".

"Важно враћање поверења у локалну валуту" 

Гувернерка НБС је додала да је од велике важности враћање поверења у локалну валуту и да је "динарска штедња три пута већа у односу на 2012. годину".

Подсетила је да је агенција "Мудис" признала резултате које је Србија остварила управо на плану смањења неравнотежа и јачања економије због чега су у марту ове године повећали рејтинг.

Вујовић је изразио уверавање да ће и у овој, последњој години Аранжмана из предострожности, Влада наставити са реализацијом задатака и оснаживањем домаћих финансија.

Нагласио је потребу уважавања реалних околности у планирању и спровођењу структурних реформи, истакавши да је важно да реформе буду спроведене у целини и на најбољи начин у односу на ефекте које имају на привредни раст, запосленост и буџет.

"Поносан сам на резултате у смањењу дефицита опште државе које смо остварили у прошлој години, а у овој години настављамо подједнако успешно да пребацујемо циљеве постављене у буџету", поручио је Вујовић.

Закључио је и да су остварени суфицит у првом кварталу и очекиване уштеде од скоро пола милијарде евра у прва четири месеца "јасан сигнал инвеститорима да улажу у српску економију".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво