Опрезно са струјом – нелегaлни прикључци најризичнији

Без струје је тешко и када нестане накратко, али нестручни прикључци и неовлашћена потрошња, покушај брзе поправке квара, често заврши повредама и опекотинама, а некада и смртним исходом. Последњи немио догађај био је у Алексинцу где су од струјног удара страдали мајка и син, а прошле године настрадало је петоро људи.

Због неисправног бојлера недавно је настрадао младић, а неисправног фена једна жена. За мањи квар грађани обично не зову мајстора.

Стручњаци су категорични – шта год да се ради, па макар то била и замена сијалице, струјно коло мора бити искључено.

"Избегавати сваки додир са неизолованим проводницима и посебну пажњу обратити на влажне просторије. У влажним просторијама не би требало влажним рукама укључивати ни уређаје, јер ту су прелазне отпорности смањене и може да дође до струјних удара", каже Никола Рајаковић, професор Електротехничког факултета у Београду.

А крађа струје и нелегaлни, нестручни прикључци су највећи безбедносни ризик.

"Законом је забрањено да нестручна и неовлашћена лица приступају, не само мерним уређајима, него и свим електроенергетским објектима на територији читаве Србије. Не само да угрожавају свој живот и своју безбедност, већ и свих оних који се налазе у непосредној близини", упозорава Сандра Алагић из "ЕПС Дистрибуције"

Напон за стамбене објекте креће се од 220 до 400 волти, али и много мањи напон може бити погубан.

"Десетине милиампера ми јако неповољно осећамо. Педесет милиампера је већ катастрофа", истиче Рајаковић.

Статистика показује да су прегрејане грејалице и старе инсталације најчешћи узрок пожара. Електричне уређаје не треба остављати укључене када никога нема у кући.

Препорука је да се сваких 10 година проверава исправност инсталација и уземљења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи