Вујовић са ММФ-ом о реформама и наредној ревизији аранжмана

Министар финансија Душан Вујовић разговарао је у Вашинтону са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ) о спровођењу структурних реформи у Србији и кључним параметрима седме ревизије аранжмана из предострожности која предстоји крајем јуна и почетком јула ове године, саопштило је Министарство финансија Србије.

Састанак је одржан у оквиру пролећног заседања ММФ-а и Светске банке.

Вујовић је захвалио је делегацији ММФ на честиткама за постигнуте резултате и додао да је Србија у спровођењу структурних реформи дошла до тачке са које нема повратка, наводи се у саопштењу.

Министар финансија је рекао да је "фокус усмерен ка очувању постигнутих резултата уз балансирану политичку неутралност".

"Србија нема алтернативу на путу ка ЕУ осим да настави реформе које је започела. Намера нам је да створимо економију која ће бити конкурентна другим економијама Европе уз проналажење најбољих начина да савладамо изазове транзиционог периода у којем се Србија налази", рекао је Вујовић и оценио да је сарадња Владе Србије и представника мисије ММФ-а успешна на свим пољима.

Шеф делегације ММФ-а Џејмс Руф је казао да су позитивне оцене које је Србија добила видљивим унапређењем економске слике веома охрабрујуће и нагласио да приметно јачање инвестиција у приватном сектору то најбоље потврђује.

Он је рекао да су приметно подизање очекиваних стопа раста у прошлој години, али и суфицит у буџету у првом тромесечју ове године, јасан показатељ да је Србија добро дефинисала програм реформи и успешно наставља да спроводи започете структурне реформе.

"Постало је јасно да се мере које су договорене програмом успешно спроводе и због тога ће ова међународна финансијска институција наставити да пружа саветодавну и техничку подршку Влади Србије", истакао је Руф и изразио позитивна очекивања од предстојеће, седме ревизије аранжмна ММФ-а са Србијом.

Вујовић се на маргинама скупа у Вашингтону састао и са представницима Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) коју је предводио потпредседник Димитрис Цицирагос.

Теме састанка биле су унапређење финансијске и саветодавне подршке коју Србија добија од ИФЦ са посебно поједностављивање увозно-извозних процедура, решавање проблема ненаплативих дугова, смањење трошкова, привлачења инвестиција и подизања конкурентности у области пољопривреде.

На састанку је речено и да ће ИФЦ наставити да, кроз обуке и радионице, помаже банкарима у припреми нових услуга и унапређењу пословања.

Вујовић је истакао је да подршка коју Србија добија од ИФЦ доприноси расту кредита за мала и средња предузећа, отварању нових радних места и побољшању квалитета управљања у приватном сектору, додајући да ће приоритети у наредном периоду бити да се пронађу нови начини како би та међународна корпорација што ефикасније подржала приватни сектор, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

"ЕБРД и Светска банка ће повећати улагања у Србији"

Министар финансија је у Вашингтону, у разговору с представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Светске банке добио уверавања да ће те финансијске институције повећати улагања у Србији.

На састанку у оквиру пролећног заседања ММФ и Светске банке разговарано је о примени постојећег програма сарадње тих финансијских институција и Србије које укључују подршку реструктуирању финансијског сектора и јавних предузећа и развој пословног окружења.

Министарство финансија је саопштило да је потпредседник ЕБРД-а Алан Пилоу рекао да Србија оставља утисак стабилне и сигурне земље на Балкану која се у "политичком шуму" који постоји међу неким земљама Западног Балкана, видно издвојила као острво стабилности и доброг ослонца за цео регион.

"ЕБРД је позитивно оценила стабилан раст и посвећеност реформама у Србији исказавши спремност да повећа улагања у нашу земљу, како кроз саветодавну и финансијску подршку, тако и кроз активно укључивање у решавање питања проблематичних кредита, а на основу Стратегије коју је донела Влада Србије", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је регионална директорка Светске банке за Југоисточну Европу Елен Голдстин оценила да "Србија остварује посебно добре резултате у домену макромонетарне стабилизације и фискалне консолидације, али и да преокрет тренда раста бруто домаћег производа, са негативног на позитиван, неоспорно указује на успех у спровођењу програма".

Потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију Сирил Милер рекао је да Србија шаље позитивну поруку свету и да је оптимиста у односу на правац којим се иде.

"Иако још увек предстоји доста рада, пут којим Србија иде је исти као и онај којим иду све успешне економије", рекао је Милер и додао да је циљ достижан, а он је стварање плодног тла за инвеститоре, стални прогрес и напредак.

Он је рекао да упорност у спровођењу мера не сме да изостане јер ће резултат тешких мера бити зрело тржиште и бољи рејтинг, а да ће Светска банка наставити да сарађује и пружа подршку Влади Србије током изазова који још предстоје.

Вујовић је, говорећи о наредним корацима у последњој години програма, рекао да је Србија усресређена на имплементацију започетих реформи и да је стабилна ситуација у финансијама база да креативно одговори могућим изазовима до и након формирања нове владе.

Додао је да ће Србија наставити путем динамичног привредног раста и стабилне макроекономске ситуације, наглашавајући значај подршке коју у овом домену, кроз структурне и друге зајмове, пружају ЕБРД и Светска банка, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво