Како ниске температуре утичу на принос воћа

Због нагле промене времена и пада температуре трпе усеви и воће. Велике разлике на термометру нису опасне за пољопривреду али дуготрајни мраз у априлу може да оштети воће и десеткује род, упозоравају стручњаци.

Трећу годину за редом мраз је уништио род воћа у Дежевској долини. Породица Милановић исто толико дуго није убрала ниједну јабуку.

"Ја на парцели имам 3.000 садница јабука, 70 стабала ораха и све је то уништено и смрзло", наводи Десемир Милановић, воћар из Дежеве.

У вишим пределима Златиборског округа пало је од 15 до 25 центиметара снега. Највише су страдали малињаци.

"Кад на на једној малој гранчици од 20 центиметара падне 10 до 15 центиметара снега штета је 90 одсто. Род сам осигурао али нису хтели да прихвате да осигурам воће и против снега", објашњава Милојко Недељковић из Заглавка.

Стручњаци подсећају да се мраз јавља средином априла сваке друге године. Ове је, кажу, јачи, а воће је у најосетљивој фази цветања.

"Наравно да ће штетити свим оним воћкама које су прецветале - трешње, вишње, шљиве, кајсије, брескве, јабуке, крушке. Јагодастом воћу мање, осим јагоди која је дефинитивно настрадала. Она је највећи терет односно највећу штету сад претрпела", објашњава проф. Михаило Николић са Пољопривредниог факултета у Београду.

Штета на воћу успориће и рад у кошницама.

"Када пчеле израђују најквалитетније саће ми имамо температуру у минусу, расхлађени ваздух, расхлађена земља, тешко да ће се опоравити", наводи др доц Драган Ћирковић са државног Универзитета у Новом Пазару.

Ниске температуре неће штетити пшеници која је засејана на време.

"На мојм парцелама пшеница је чини ми се је у малом бољем стању него прошле године, засејана је у оптималном року, применио сам све агротехничке мере", објашњава Небојша Ђорђевић, пољопривредник из Давидовца код Врања.

Нада Лазовић Ђоковић, саветодавац за ратарство и пољопривреду из Врања наводи да због ниских температура може доћи до смањења приноса пшенице.

"Што се тиче пшенице која је посејана у тим широким оптималним роковима може доћи до смањеног приноса односно да имамо нешто краћи клас, имаћемо можда нешто уже и краће листове", наводи Лазовић Ђоковић.

Уколико мраз потраје неколико дана, а температура буде нижа од три степена испод нуле, штету би могли да претрпе неки усеви и воће које није процветало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара