Шта ће електронска берза за трговину биомасом донети тржишту?

Србија је добила електронску берзу биомасе. Онлајн портал "Зелена енергија", отворен је при Привредној комори Србије на српском и на енглеском језику. Очекује се конкуренција произвођача пољопривредне биомасе и пелета не само са домаћег, већ и регионалног и европског тржишта.

Захваљујући електронској трговини, српско тржиште биомасе се потпуно отвара. Очекује се да велика понуда обори и цене, посебно траженог пелета.

"Нама произвођачима ово ће знатно олакшати међусобну комуникацију. Потпуно ће отворити тржиште, а надамо се да ће утицати и на конкурентност цене на тржишту, односно на цене на тржишту сировина, готових производа када је у питању бимаса и када је у питању пелет", објашњава Младен Стојадиновић, директор фирме пелета "Биоенерџи поинт".

У Привредној комори Србије подсећају произвођаче биомасе да се региструју.

"Реч је о 2.000 активних компанија са готово 27.000 запослених и прометом од скоро 30 милијади динара у прошлој години. Онлајн база омогући ће брже проналажење релевантних партнера и поузданих информација о производима и купцима", наводи Мирослав Милетић, потпредседник ПКС-а.

Посао се спроводи у сарадњи са Министарствима енергетике и пољопривреде, а отварање портала финансијски је помогао Програм Уједињених нација за развој - УНДП, који помаже и локалним самоуправама да отварају електране на биомасу.

"Омогућити, да се обавеза Владе Републике Србије које је на себе преузела да до 2020. године повећа удео обновљиве енергије у коначној потрошњи, оствари", наводи Жарко Петровић, УНДП.

Потенцијал који Србија има у биомаси може бити добра замена за 35 одсто енергената које годишње увозимо.

"Сваке године имамо увоз нафте, увоз гаса, чак и угља и на тај начин ми спадамо у групу средње зависних земаља. Са друге стране, упрво та количина се налази на другој страни у виду обновљивих извора и неискоришћеног потенцијала", објашњава Милош Бањац, помоћник министра енергетике.

У Министарству енергетике планирају да од 60 топлана, 15 пређе на грејање на биомасу већ за годину или две.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво