Жене оживљавају села

За четири године постојања, прибојско удружење жена "Сачувајмо село", које окупља жене из четири прибојска села, обезбедило је пластеничку производњу за 14 домаћинстава, а овог пролећа и 40.000 садница малина за 20 домаћинстава. Жене су нашле себи посао, па и оне које су хтеле да оду са села схватиле су да може и овако лепо да се живи.

Јања и Ивана, свекрва и снаја, једна другој су највећа подршка, и у пластенику и са најмлађим Џомбићима.

"Било ми је жао што не могу да користим овог лепо парче земље које сам наследила од својих родитеља. Деца су планирала да иду некуда, за Београд, међутим, сели смо једно вече и попричали. Питала сам: Да ли вам је боље да будете у својој кући, да немате одређено радно време, да радите колико можете, да зарађујете, обрађујете своје парче земље?", прича Јања Џомбић из Прибојске Раче.

Њена снаја Ивана каже да ради њих четворо и да од тога може лепо да се живи.

"Рецимо, парадајз, паприка – ништа се не купује, не прска се, знам да је здраво, не купујем ништа на пијаци, све је органско", каже Ивана.

Вишак производа готово и да не стигне до пијаце од родбине и комшија. Део издвајају и за прибојску болницу и удружење инвалида, а већина од њих 14 које су добиле пластенике кроз пројекат "Делта аграра" нове су у овом послу, попут Мевлиде, чија породица се вратила из Сарајева у завичај.

"Прве године сам се бојала – како ћу, хоћу ли знати, хоћу ли успети, хоћу ли моћи. Онда, када видиш да је добар резултат, хоћеш још. Учимо од других, кроз удружење, имамо добре агрономе и саветнике. Ми, жене, међусобно се чујемо телефоном", каже Мевлида Хандбак.

Уз пластенике, добиле су и копачицу, прихрану и расад, који је ове године Милена Радовић припремила сама, задовољна добијеним квалитетом поврћа.

"Ове године смо произвели мању количину, а ако будемо успели, следеће године ћемо успети да произведемо за све нас колико нас у Удружењу има, па и шире", каже Милена Радовић из села Ђурчићи.

Кроз пројекте, Удружење је ове године обезбедило и 40.000 садница малина за 20 домаћинстава. Све више је заинтересованих за рад у Удружењу.

"Наша будућа идеја је да створимо услове за секундарну производњу, највероватније ћемо то реализовати кроз оснивање задруге", каже Малина Станојевић из Удружења жена "Сачувајмо село".

Уз обавезе у пластенику раде и на пројектима набавке опреме за производњу по бакиним рецептима, уређујући и излетишта у својим селима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи