"Дан и Бредстрит": Опоравак кредитне активности у Србији

Кредитно окружење у Србији се поправља, оценила је бонитетна агенција "Дан и Бредстрит"(Dun&Bradstreet), која је у мартовском извештају сврстала Србију у групу земаља са умереним ризиком пословања.

У погледу ризика пословања, у региону смо у истој групи са Хрватском, Бугарском, Румунијом, Мађарском, Македонијом и Албанијом, наводи се у саопштењу.

У најновијем извештају ове бонитетне куће, наводи се да је Народна банка Србије (НБС) одговорила на ниску инфлацију од 1,6 одсто из децембра 2016, смањењем референтне каматне стопе на 4,0 одсто са 11,25 одсто, колико је износила 2013. године.

"Пословне банке су такође смањиле своје камате. Већа конкуренција између пословних банака доводи до ублажавања критеријума кредитирања. Ови фактори заједно су генерисали експанзију понуђених кредита приватном сектору", наводи се у саопштењу.

Међутим, позитиван тренд није консолидован и разни фактори могу спречити будући раст кредита, упозорава "Дан и Бредстрит", уз констатацију да су банке и даље оптерећене високим износом ненаплативих кредита, који је у децембру 2016. године износио 17 одсто од укупних кредита.

"НБС је снизила циљну инфлацију са 4,0 одсто плус минус 1,5 одсто на 3,0 одсто уз одступања од 1,5 одсто у оба правца, одгађајући тренутак када ће подићи каматне стопе, нарочито што и централне банке широм света реагују на исти начин", наводи "Дан и Бредстрит" и препоручује извозницима да зато и даље траже потврђени документарни акредитив пре слања робе српским партнерима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи