Шанса за добављаче из Србије код немачких фирми

У Привредној комори Србије десет великих компанија из немачке покрајине Северна Рајна Вестфалија нуди српским добављачима сарадњу. Пројекат су покренуле српске и немачке привредне коморе у сарадњи са комором из Диселдорфа, а током дана би неке од 90 домаћих фирми могле да потпишу уговоре и постану добављачи фирмама попут "Милеа" или "Ербаса".

Ако не можеш купцу на ноге он ће доћи на твој праг. Наравно ако имаш квалитет и цену. Томе се надају наши добављачи који би сада могли преко немачких фирми да нађу тржиште за цео свет.

"Пријавило се 130, овде је присутно 87 добављача који су прошли први круг за улазак на разговоре и надамо се да ћемо дан завршити са новим добављачима из Србије", објашњава Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Мартин Кнап председник Немачко Српске привредне коморе наводи да добављачи морају да имају квалитет и цене и додаје да није ни слутио да у Србији постоји тако велики потенцијал.

"Оно што желим да истакнем је да пре две године, када смо иницирали да се ваши добављачи укључе и раде за немачке компаније, нисмо ни слутили да постоји такав потенцијал. Сада имамо велику базу ваших фирми које су способне да раде за велико тржиште Европске уније", објашњава Мартин Кнап, председник Немачко Српске привредне коморе.

Наши добављачи већ раде за Сименс, а прилику уз усаглашавање стандарда има на десетине наших малих и средњих предузећа.

"Наша асоцијација има 5.000 умрежених фирми и добављача и то је велика прилика и за спске фирме. Постати добављач није брз процес али када постанете део мреже, онда вам је пуно тога отворено", наводи Лиза Именчак, пројект менаџер Удружења БМЕ.

Немачки привредници све више истичу значај западног Балкана и тржишни потенцијал. Међутим није било никада више интересовања и за сарадњу са малим и средњим предузећима као и увоз из Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво