Од сутра прикупљање писама заинтересованости за петрохемијски комплекс

Министарство привреде сутра објављује јавни позив за прикупљање писама заинтересованости за три фабрике петрохемијског комлекса: МСК из Кикинде и панчевачке "Азотару" и "Петрохемију", сазнаје РТС. Јавни позив је отворен до 3. маја, а заитересовни у писму треба да предложе план инвестиција и производње и модел приватизације.

"Петрохемија" има фабрике у Панчеву, Зрењанину и Елемиру, са 1.400 запослених. Међу десет је највећих извозника у земљи. Крајем прошле године Влада је почела и решавање старих дуговања.

"Петрохемија успешно послује. Прошле године је направила 61 милион евра добити. Ове године ће бити слично, можда и више пошто је сада и фабрика синтетичког каучука у Елемиру почела профитабилно да ради", каже Зоран Поповић са Института за хемију, технологију и металургију.

"Метанолско-сирћетни комбинат" у Кикинди је у добром техничком стању и има 530 запослених. Влада је, после четворогодишње паузе, пре 16 месеци покренула производњу јер је за потецијалне партнере важно да фабрика ради.

У "Азотари" ради 800 људи и као и МСК-а гомила губитке због високе цене гаса, који им није само енергент већ је и основна сировина.

"У Петрохемијском и комплексу стање може бити много боље ако се коначно направи један миље у коме ће те фирме имати једну загаратовану цену примарних енергената, природног гаса, што се тиче Петрохемије и примарног бензина, тако да могу да планирају дугорочно, да могу да заокруже цео свој процес производње", истиче уредница "Балкан магазина" Јелица Путниковић.

Стратешки партнери који су потребни овим фабрикама су производне фирме и то озбиљне производне фирме које рачунају на дуге стазе, каже Зоран Поповић и додаје да су тим фабрикама потребни стратешки партнери који се баве производњом.

У наредном периоду, све три фабрике, Влади морају доставити реалну тржишну процену вредности капитала и стање обавеза како је било последњег дана 2016. На основу тога и приспелих писама заинтересованих инвеститора одлућиће се о моделима њихове приватизације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво