Донација Швајцарске за енергетску ефикасност у Србији

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић потписао је са амбасадором Швајцарске Филипом Геом и председницима локалних самоуправа споразум о донацији Швајцарске од 8,89 милиона франака за пројекте енергетске ефикасности и управљања енергијом у четири града и општине у Србији, преноси "Бета".

У Крушевцу, Ужицу, Параћину и Врбасу ове године 18 школа, шест вртића и две болнице замениће стару столарију, ставити изолацију и унапредити грејање. Представници тих локалних самоуправа са ресорним министром Александром Антићем и амбасадором Швајцарске Филипом Геом потписали су уговоре о донацији Швајцарске владе.

Циљ пројекта који помаже швајцарска влада је управљање енергијом на локалном нивоу кроз увођење сертификата Европске награде за енергију и побољшања енергетске ефикасности јавних објеката. Тај модел је до сада примењен у 1.300 градова и општина у Европи, преноси Бета.

"Овај модел енергетске награде већ је примењен на 1.300 градова у Европи и задовољство ми је што га настављамо овде у Србији са ове четири општине. Главни циљ је обнова јавних објеката у Србији", навео је Гео. 

Укупан буџет пројекта у Србији је десет милиона швајцарских франака јер поред донације Швајцарске, локалне самоуправе за пројекте који су одабрани на конкурсу издвајају укупно око 1,2 милиона франака, јавља Бета.

Енергетска ефикасност је један од кључних ресурса у које Влада Србије улаже и кроз буџетски фонд. До сада је кроз разне пројекте помоћ добило око педесет локалних самоуправа.

Александар Антић је после потписивања споразума о донацији Швајцарске, новинарима рекао да ће донација Швајцарске бити искоришћена за побољшање енергестке ефикасности у 18 школа, шест вртића и две здравствене установе. У тим установама ће бити замењене столарије, обновљене фасаде и унапређени системи грејања.

Истакао је да је значајна помоћ коју Швајцарска даје Србији за подизање енергетске ефикасности и развој енергетског система, што доприноси квалитету живота у локалним самоуправама, преноси Бета.

"У свим објектима где смо радили све те мере енергетске ефикасности уштеда енергије у односу на ранију потрошњу је између 35 и 40 процената. Сваки динар уложен у пројекте енергетске ефикасности се брзо враћа и представља једну од најбољих инвестиција", навео је министар рударства и енергетике и позвао локалне самоуправе да енергетску ефикасност ставе у врх приоритета и оспособе људе да раде добре пројекте којима ће конкурисати за помоћ из државног Фонда за енергетску ефикасност али и за друге донације.

Мерама енергестке ефикасности не само да се штеди енергија већ се побољшава и квалитет живота људи. За локалне самоуправе је најважније да спреме пројекте са којима могу учествовати на конкурсима и обезбедити неопходна средства за те намене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво