Кубуровић: Министарство не може да утиче да хипотека буде обустављена

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да првостепени судови доносе различите одлуке када је у питању активирање хипотеке код кредита у швајцарским францима и да Министарство не може да утиче да ли ће она бити обустављена, већ само да се поступа у складу са законом. Исплата старе девизне штедње креће од августа следеће године, навела је министарка.

"Министарство правде нема надлежности да утиче на судски поступак, али прати каква је судска пракса. Верујем да ће и ово питање бити решено, с обзиром да Србија није једина земља која се суочава са овим проблемом. Имали смо слична искуства у региона и надамо се да ћемо наћи најбоље решење како би се то питање решило", казала је министарка новинарима у Београду.

Удружење банкарских клијената "Ефектива" затражило је од Народне банке Србије да донесе хитне мере којима би се спречило активирање хипотека код кредита у швајцарским францима.

"Тражимо хитно доношење одлуке о мораторијуму на даљу распродају некретнина у власништву грађана Србије, корисника кредита у францима, док се коначно не утврди истина о овим кредитима и нађе трајно решење", наводи се у саопштењу.

Говећи о исплати девизне штедње у Србији, Нела Кубуровић је рекла да је у децембру 2016. године Скупштина Србије усвојила измене и допуне закона који се тиче исплате девизне штедње.

"Према том закону, планирано је да се од августа 2018. године крене са исплатом, с тим што штедише морају на време да пријаве своја потраживања и доставе одговарајуће доказе да своја потраживања нису измирили у бившим републикама", навела је министарка правде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи