Оксфам: У пореским рајевима профит банака већи од обрта

Четвртину профита у пореским рајевима, најчешће у Луксембургу, Хонгконгу и Ирској, пријављује 20 највећих европских банака, показало је истраживање британске организације "Оксфам" која указује на раскорак између броја запослених, обрта и профита у тим земљама и територијама.

У Ирској су неке банке имале већи профит од обрта, што према извештају може да се тумачи и као показатељ вештачког измештања профита, а један мањи порески рај – Кајманска острва – издваја се по профитној стопи од 167 одсто и нултој пореској уплати банака.

У пореским рајевима 20 великих европских банака 2015. године остварило је 26 одсто укупног профита, односно 25 милијарди евра, али је тамо имало 12 одсто укупног обрта и седам одсто запослених, што је у очигледном раскораку, наводи ова НВО која је истраживање објавила са мрежом Међународни водич за фер финансије.

Ове банке пријавиле су 628 милиона евра профита у пореским рајевима у којима немају ниједног запосленог, наводи се у извештају, а преноси АФП.

"Оксфам" објашњава да таква "злоупотреба" пореских рајева може да послужи да се "вештачки измести профит како би се смањио порески допринос, омогућила пореска утаја клијентима или заобишле обавезе које су наметнуте прописима".

Наводе да се пореским рајевима сматрају земље које су и на листама главних организација попут ОЕЦД-а и ММФ-а и томе придодаје и друге земље у складу са сопственим критеријумима, попут ниске ефективне пореске стопе, а аутори истраживања користе податке појединачних земаља о банкама који се по прописима ЕУ морају објављивати зарад транспарентости.

Ови резултати "који понекад прелазе границе здравог разума, показују распрострањеност проблема и потпуну некажњивост која прати ове праксе највећих европских банака у пореским рајевима", рекла је коауторка извештаја Манон Обри.

Извештај је показао да је најчешћи избор највећих европских банака Луксембург, Ирска и Хонгконг, док се од мањих пореских рајева по исплативости истичу Кајманска острва, са профитном маржом европских банака од 167 одсто.

На Кајманским острвима живи 60.413 особа, послује 10 великих европских банака, са укупно 30 запослених, односно три радника по банци. Обрт износи 113 милиона евра, профит 189 милиона, продуктивност по запосленом 6,3 милиона евра, а износ плаћених пореза – 0.

У Луксембургу ради 0,5 одсто запослених у 20 највећих европских банака и ту се остварује два одсто обрта, али 5,2 одсто профита, односно 4,9 милијарде евра, што је више од комбинованог профита у Великој Британији, Шведској и Немачкој и изузетно висок износ за ову малу земљу у којој живи 0,008 одсто светског становништва и остварује се 0,08 одсто светског бруто домаћег производа.

Део објашњења лежи у томе што је финансијски сектор Луксембурга устројен тако да захваљујући благом пореском режиму омогући мултинационалним компанијама да смање трошкове за порезе, али и у пореским аранжманима са компанијама, који су обелодањени у Лукс ликс афери.

У Ирској је пет банака – британска РБС, француска Сосијете женерал, италијанска Уникредит и шпанске Сантандер и ББВА – имало профитну стопу већу од 100 одсто, што значи да добијају више профита него што им је обрт, истиче "Оксфам", у којем сматрају да је то могући показатељ вештачког пребацивања профита у ову земљу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи